Teadlaste äärmuslik lähenemine: mida suurem hommikusöök, seda rohkem kaalu kaotad (4)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korraliku hommikusöögi söömine vähendab isu ülejäänud päeva jooksul.
Korraliku hommikusöögi söömine vähendab isu ülejäänud päeva jooksul. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

California jaTšehhi teadlaste koostöös tehtud uuringust selgus, et söömise aeg ja sagedus mängivad suurt rolli kaalulangetamises.

Uuest uuringust selgus, et kehamassiindeksit alandab suur hommikusöök, keskmine lõuna ja väike õhtusöök, kirjutati Loma Linda ülikooli kodulehel

Californias Loma Linda ülikoolis tehtud ulatuslik uuring analüüsis 50 000 täiskasvanu andmeid ning kinnitust leidis vanasõna: «Hommikusöök söö ise, lõunat jaga sõbraga ja õhtusöök anna vaenlasele.»

Toitumisteadlased vaatlesid täiskasvanute söömisharjumusi ja kaalu seitsme aasta jooksul ning leidsid neli tegurit, mis kehamassiindeksit mõjutasid.

Üldiselt tervete täiskasvanute hulgas olid põhilised kaalu alandavad tegurid:

  • harvem söömine;
  • suupistete vältimine;
  • hommikusöögi söömine;
  • hommikul kõige päeva kõige suurema eine söömine.

Rohkem kui kolme eine söömine päevas või pidev näksimine suurendas kehamassiindeksit. Keha võtab rohkem juurde, kui 2000 kilokalorit on jagatud terve päeva peale, võrreldes sellega, kui need ühe korraga ära tarbida, rääkis uuringu üks kaasautoritest dr Hana Kahleova.

Suure hommikusöögi söömine kergendab kaalu langetamist, sest pakub pikemaks ajaks täiskõhutunnet ja rahuldust. See omakorda vähendab näksimist. Kuigi üldine teadmine on, et õhtul tuleks süüa kerge eine, siis uus uuring leidis, et õhtusöögi võiks ka vahele jätta ja kuni 18-tunnine paast oli üks suurimaid kaalulangetuse käivitajaid.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles