Hirmutav põhjus, miks toas peaks kingad jalast võtma (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Scanpix

Eestlaste kodudes pole kingade toas kandmine just väga levinud, kuid mujal maailmas on mitmeid riike, kus esikus jalatseid ära ei võeta. Kuid on vähemalt üks oluline põhjus, miks seda siiski teha – ja mitte ainult puhaste põrandate säilimise nimel.

Houstoni ülikooli hiljutise uuringu järgi on 26,4 protsenti tõenäosust, et oma kingadega kannad sa tuppa bakteri nimega C. diff. Tegemist on pahalasega, kes põhjustab mitmeid terviseprobleeme: kõhulahtisus, dehüdratatsioon, käärsoolepõletik, krambid ja iiveldus. Sümptomid võivad püsida päevi, nädalaid või isegi kuid, kirjutab LiveStrong.

C. diff pesitseb enamasti loomade ja inimeste väljaheidetes ning toidujäätmetes, seega on suur tõenäosus, et see koerakaka, millesse astusid, leiab tee sinu koju koos mitte väga sõbralike bakteritega. Ameerika haigustekontrolli keskuse andmete kohaselt kannatas aastal 2014. aastal pea pool miljonit ameeriklast C. diff’i infektsiooni tõttu, neist 29 000 suri 30 päeva jooksul.

See pole esimene uuring, mis tõestab, et bakterid leiavad sageli tee meie koju kingataldade kaudu. Eelnevad uuringud on näidanud näiteks, et 25 protsenti saabastest on koduks kolibakterile.

Kas teie kodus on kingad-jalast-poliitika? Vasta gallupile!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles