Küünalde puhumine suurendab bakterite hulka tordil keskmiselt neliteist korda, enamik neist aga tervist ei kahjusta.
Küünalde puhumine neljateistkordistab bakterite hulga sünnipäevatordil
Uuringu «Bacterial Transfer Associated with Blowing Out Candles on a Birthday Cake» üks autoritest, Clemsoni ülikooli toiduohutuse professor Paul Dawsonit üllatas, kui palju bakterite hulk igal puhujal erines, vahendas The Atlantic.
Ühe juhtumi puhul suurenes bakterite arv 120 korda. «Osad inimesed puhuvad koogile ja ei levita üldse baktereid, samal ajal, kui mõned annavad edasi hulgaliselt baktereid,» ütles Dawson.
Simuleeriti sünnipäevapidu
Katses kasutati koogikujulist stüroplasti tükki, mis kaeti fooliumi ja tordikattega. Koogi pinnale torgati küünlad. Enne nende ära puhumist sõid puhujad pitsat.
«Me tahtsime, et olukord oleks võimalikult sarnane sünnipäevapeole,» ütles Dawson ja lisas, et pitsa söömisega aktiveeriti süljenäärmed.
Järgmiseks loendati baktereid. Uurimistiim lahjendas koogikatte steriilse veega ja jagas selle laiali plaatidele, kus bakterid saaksid kasvada. Iga kasvama läinud bakteri tüvi pärines seega koogikattest.
Haigestumise tõenäosus on väike
Dawsoni sõnul on pärast uuringu avaldamist inimesed mõtlema hakanud, kuidas muuta küünalde puhumine selliseks, et bakterid tordile ei satuks. Olemas on näiteks küünlaaukudega koogikate.
Dawsoni sõnul muretsemiseks põhjust siiski pole, sest kuigi inimese suu kubiseb bakteritest, on paljud neist kahjutud. «Kui reaalsuses katset 100 000 korda teha, oleks haigestumise risk ikkagi üsna väike,» ütles ta.
Sünnipäevatordi söömist, millel on puhutud küünlaid, tuleks vältida vaid juhul, kui küünlapuhuja on haige.