Miks tee joomine gripi ajal kasulik on? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must tee on üks looduslik flavonoidide allikas.
Must tee on üks looduslik flavonoidide allikas. Illustratsioon: Natalya Danko/Panthermedia

Washingtoni meditsiiniülikooli uuringus leiti seos flavanoidide ja tugevama immuunvastuse vahel. Seetõttu võib olla hea ennetus gripihooajale tarbida flavonoidirikkaid toite ja jooke nagu must tee ja mustikad. 

Uues uuringus avastati soolestikubakter, mis aitas hiirtel ennetada tõsist gripiinfektsiooni. Bakter tekkis lagundades loomulikult esinevaid koostisosi, flavonoide, mida leidub näiteks mustas tees, punases veinis ja mustikates, kirjutab Huffingtonpost.

Varasemad tõendid näitavad, et soolestikus elavad mikroobid võivad olla olulised kaitsjad tõsise gripi eest. Samuti leiti kas selles uuringus, kus uuriti millised mikroobid täpsemalt seda kaitset pakuvad.  

Aastaid on teatud, et flavonoididel on kaitsvad omadused, mis aitavad reguleerida immuunsüsteemi ja võidelda infektsioonide eest, ütles uuringu peaautor Ashley Steed.

Flavanoide saame toidust, seega oluline järeldus uuringust on see, et flavonoidid töötavad koos soolestikubakteritega ja kaitsevad meid gripi ja muude viiruslike infektsioonide eest.

Washingtoni meditsiiniülikooli uuringus vaadeldi inimese soolestikubaktereid, kes flavonoide seedisid. Nad leidsid ühe mikroobi, Clostridium orbiscindens, mis tundus kaitsvat just gripi eest, lõhustades flavonoide, et toota metaboliiti, mis tugevdab immuunsüsteemi.

Teadlased andsid hiirtele metaboliiti ning nakatasid neid gripiga. Metaboliiti saanud hiirte kopsud said palju vähem kannatada, kui neil, kellele seda ei antud. Kuigi nende kopsud said palju vähem kannatada, olid nad viirusnakkusesse nakatunud täpselt sama tasemega. Metaboliit takistas immuunsüsteemi kopsukudet kahjustamast. See on oluline, sest igaastased vaktsiinid ei ole nakkuse ennetamisel alati tõhusad.

Metaboliidi abiga on võimalik nakatumise kahjusid vähendada. Strateegia ei võta sihtmärgiks viirust, vaid hoopis parandab organismi immuunvastust viirusele. See võib olla kasulik, sest teraapiad ja vaktsiinid, mis võitlevad viirustega ei saa jõua alati muutuvate viirustega võidelda.  

Uurijate sõnul on vaja teha veel uuringuid, kuid lisasid, et võib olla hea idee enne järgmist gripihooaega musta teed juua ja flavanoidirikkaid toite süüa. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles