«Paks, aga vormis» olemine osutus müüdiks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvumine ei tule tervisele kasuks.
Rasvumine ei tule tervisele kasuks. Foto: Panther Media/Scanpix

Suurbritannias tehtud uuringus selgus, et kuigi ülekaalulisel inimesel võivad ülejäänud näitajad paigas olla, on tal liigsete kilode tõttu endiselt risk pärgarterite ummistumiseks ning südame- ja veresoonkonna haigusteks. 

Isegi kui inimestel on vererõhk, veresuhkur ja kolesteroolitase korras, on ülekaalulisel inimestel endiselt kõrgem risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse, kirjutab Independent

Uurijad ja eksperdid Londoni Imperial College´ist ja Cambridge´i ülikoolist uurisid Euroopa vähi ja toitumise uuringut, kus osales pool millionit inimest.

Üle 12 aasta oli 7637 uuringus osalejal üle Euroopa südamehaigused, nende seas oli ka inimesi, kes said südamerabanduse.

Uurijad vaatasid osalejate kehamassiindeksi järgi, kas nad olid ainevahetuslikult «terved» või mitte. Näitajad, mida kontrolliti olid kõrge vererõhk, kõrge veresuhkur, madal HDL-kolesterooli («hea» kolesterooli) tase või suurenenud vööümbermõõt.  Kui osalejal oli kolm või rohkem sellist näitajat, ei peetud teda terveks.

Isegi ülekaalulistel või rasvunud inimestel, kes määrati tervislikuks teiste näitajate põhjal oli suurenenud risk südamehaisteks. Võrreldes normaalkaalus inimestega, oli ülekaalulistel kuid muudmoodi tervetel inimestel 26 protsenti suurem risk saada südamehaigus ja rasvunutel on sama risk 28 protsenti suurem.

Uuringu autor ütles, et kui inimene on ülekaaluline või rasvunud tuleks olenemata muudest headest näitajatest, teha kõik pingutused, et saada ta tagasi normaalkaalu.

Üldiselt soovivad uurijad kummutada kontsepti «tervislikult ülekaaluline». Uuringust selgus, et ülekaalulistel inimestel, kes paistavad olevat muus osas terved, on endiselt suurenenud risk arterite ummistuseks.

Pärgarterite ummistused tekivad, kui arterid kitsenevad, kui sinna koguneb järkjärguliselt arterite seintele ladestuvat rasva. 

Seega on tervislikus kaalus püsimine peamine asi, mida inimene saab tugeva südame heaks teha. Peamised sümptomid pärgarterite haigusest on angiin, südamerabandused ja südamerikked. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles