Kahe tütre isa elu hind – 60 000 eurot aastas (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa ei tasu Eriku ravimi eest.
Haigekassa ei tasu Eriku ravimi eest. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

50-aastane Tartu pereisa Erik Saar on võidelnud kopsuvähiga poolteist aastat ja palub edasi elamiseks heade inimeste abi. 

Vähiravifond «Kingitud elu» panustab mehe ravisse iga kuu umbes 5000 eurot ning kutsub kõiki Eesti inimesi üles Eriku ravi sihtotstarbelise annetusega toetama, seisab fondi sotsiaalmeedia kontol.

Pilte Erikust.
Pilte Erikust. Foto: Kuvapilt vähiravifondi «Kingitud elu» sotsiaalmeedia kontolt

Eriku abikaasa Margit Saar kirjutab seal, et nende perel läheb hästi. «Oleme elus, käime tööl, koolis, trennides, sünnipäevadel, vahest ka mõnel kontserdil,» lisab ta. 

Kuidas kõik algas ...

Mehe pahaloomulisest kasvajast said nad teada 2015. aasta viimastel minutitel. «Diagnoos oli äärmiselt hirmutav: siirded olid laiali, mõlemal pool kopsus midagi.» Neil oli raske seda uskuda, kuid pere ei andnud alla, vaid leidsid, et see on välistatud. «Algab võitlus ajaga, elu eest.»

Jaanuarikuus sai Erik raviarstiks onkoloog Peeter Padriku, kes suunas mehe tegema geenitesti, mis näitab, millised konkreetsed ravimid selle vähivormiga sobivad ja millised keemiaravivõimalused peaks välistama.

Igaks juhuks, et mitte aega kaotada, sai Erik jaanuaris ka keemiaravi. «Olime valmistunud, et pärast keemiat on enesetunne väga halb,» kirjeldab Margit. Erikul aga ei läinudki olemine halvaks. Haiglast koju sõitis ta ise ja rookis kodus veel lundki. Naine leiab, et ilmselt oli see tema viis vähiga võitlemiseks. 

Veebruari alguses saabusid testitulemused ja saadi teada, et Erikul on äärmiselt haruldane kopsuvähivorm ja tavakeemia nii haruldase vormiga ei sobi. Sobib vaid üks haruldane ravim, mida haigekassa ei rahasta. Ravimi hind on ligi 5000 eurot ühes kuus ehk 80 eurot on üks tablett ja neid peab võtma kaks korda päevas.

Lisaks selgus, et Eriku vähivorm ei ole mitte kuidagi seotud suitsetamisega. Kunagi ta natuke suitsetas, kuid paadunud suitsetaja pole ta kunagi olnud. «Asi olevat hoopis geenides või vales toitumises,» tõdeb Margit. Erik alustaski raviga.

Lapsed ei teadnud sel ajal haigusest midagi. Vanemad ei tahtnud neile esialgu midagi rääkida, vaid mõtlesid vaadata, kuidas läheb. «Mõned sõbrad ja kolleegid ning vanemad teadsid. Sellest esialgu piisas,» selgitab Eriku abikaasa.

Ravi elu lõpuni

Vähiravifondist rääkis perele dr Padrik. Ta soovitas teha sinna taotluse ja pere rõõmuks oli vastus positiivne. Nad said alguses tasuda omaosalusena 800 eurot, nüüd 500 eurot. «See tundub tegelikult kohutavalt suur summa. Eriti kui sul on ka eluasemelaen ning üks laps võistlussportlane - vanem tütar tegeleb iluvõimlemisega, juuniorklassis, individuaalselt» kirjutab Margit. Ta leiab, et laps ei peaks isa haiguse tõttu treeningutest loobuma. 

Vanemale lapsele Karmelile rääkisid vanemad isa haigusest märtsis, päev enne seda kui Erik pidi televisiooni esinema minema, sest poleks mõeldav, et ta kuuleks sellest kuskilt mujalt. 

Jaanuarist hakati muutma ka Eriku toitumist. Erik sööb eelkõige puhast toitu, Margit valmistab talle eraldi söögid ja menüüd. Alguses oli keeruline, nüüdseks ollakse harjunud. 

Kallis ravim on aga jätkuvalt Eriku elu igapäevane kaaslane. Iga kuu kulub sellele ligi 5000 eurot kuus, millest pere maksab omaosalusena 500 eurot ning ülejäänu osas aitab kanda vähiravifond. 

See ravim on andnud Erikule elu. Tema proovid on korras ja näidud väga head. Vähki ei ole näha, kompuuter ei näita. See aga ei tähenda, et ravi saab lõpetada. Dr Padrik ei oska öelda, kas see on kunagi üldse võimalik, et Erik ei pea enam rohtu võtma. Ilmselt võtab ta seda oma elupäevade lõpuni. «Ehk meie jaoks on issi elu hind olnud 10 000 eurot aastas, ülejäänud 50 000 eurot on panustanud fond,» märgib Margit. 

Erik tunneb end hästi. Jookseb peaaegu igal hommikul 7-10 kilomeetrit, sõidab jalgrattaga – enamasti 50-70 kilomeetrit. «Ta käib tööl, on lastele suurepärane isa, minule maailma parim abikaasa,» kirjutab Margit. Nad ei tea, mis saab tulevikus – elatakse hetkes. 

Eriku abikaasa Margiti sulest pärit lugu saab lugeda pikemalt ja põhjalikumalt vähiravifondi sotsiaalmeedia kontol. 

Toeta Erikut:

Maksesaaja: SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu

Swedbank: EE212200221059073061

SEB pank: EE211010220228917224

LHV pank: EE137700771001442514

Danske pank: EE133300332166860001

Nordea pank: EE591700017003638161

Annetustel Eriku heaks märkige palun selgitusse «Eriku raviks».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles