Maratonid ja koogid ehk Roald Johannsoniga arsti juures

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roald Johannson
Roald Johannson Foto: Synlab

Kui teleajakirjanik Roald Johannsonilt uurida, kui tihti ta tervist kontrollib, siis on vastus vahetu ja kiire: ,,Minu meelest on hästi-hästi oluline olla oma tervisandmetega kursis, see pole mitte iga inimese õigus vaid lausa kohustus, ka ligimeste suhtes oleks aus teada oma tervise olukorda!’’

Sel korral on Roald teinud SYNLABis Terviseriski paketi, mis aitab hinnata üldist tervislikku seisundit ja avastada varjatud terviseprobleeme ning analüüsib tulemusi koos laboriarsti dr Anneli Raave-Sepaga.

Miks tulla tervist kontrollima?

Roald positsiooneerib ennast tervisesportlaseks ja armastab väga joosta. Aga nagu ta ise tunnistab, siis tõusude ja mõõnadega: ,,Kui mõne maratoni läbin või muu sportliku eesmärgi täidan, siis võib juhtuda, et jään loorberitele puhkama ja võib tulla pikem periood kui mitte midagi ei tee. Tänu kevadisele põlvevalule oli mitu kuud trennivaba aega, praegu tunnen, et toonus on päris palju langenud. Pelgangi, et kui ma pole kuid aktiivselt trenni teinud, siis on näitajad halvemaks läinud. Kui hakkad 40ndatele lähenema, siis võib aegajalt juhtuda ka seda, et süda puperdab trepist üles minnes või mõnikord pistab kusagil ja seega on tähtis teada, mis minuga toimub.’’

Lisaks kehalisele aktiivsusele mõjutab tervist teadagi suurel määral toitumine. Telenägu tunnistab, et kui muid patte ja pahesid tal eriti pole, siis koogid on tema absoluutne nõrkus. Mitte, et iga päev just tordi nahka paneks, aga söögikorra lõpetaks küll võimalusel koogiga. Lisaks veel pealtnäha tervislik magus: mesi hommikupudru sees ja isetehtud moos selle peal ning natuke ökojäätist, pluss kogu see kuri ja kirutud salasuhkur meie igapäevases toidus  - sellest kokku võib saada juba paraja suhkrumäe.

Roaldi Terviseriski paketi tulemused

SYNLABis käis asi eriti kiiresti – hommikupoolikul antud vereproovi analüüsi vastused on juba samal päeval käes. Kuna Roald on oma tervist järjepidevalt kontrollinud, siis on tulemusi lihtne ka ise vaadata: iga analüüsi juures on referentsväärtused ja saab järge pidada, kuidas oma isiklikud numbrid sellega suhestuvad. Aga arstiga koos on kindlam, lisaks saab häid selgitusi ja soovitusi ning arutatakse sedagi, miks mõned näitajad individuaalselt nn „normist“ erineda võivad.

Terviseriski paketi 13 analüüsi näitajast saab suur osa Roaldi puhul tunnustuse osaliseks. Kiita saavad eeskujulikud maksa, neerude, kilpnäärme näitajad, veresuhkru tase ja vererakkusid hindava hemogrammi tulemused on korras. Mõned tulemused liigitatakse seejärel ,,Harju keskmiseks’’, nt on selline rauatagavara peegeldav ferritiini tulemus. Rohkem tähelepanu pööratakse koos laboriarstiga normist eristuvale. Roaldi puhul on selleks - nagu ta isegi kookide pealt ennustada oskas  - kolesterooli näitajad, aga midagi drastilist siin õnneks pole ja Roald teab ise rohtu: spordi eesmärgi nimel saab ka magusaisu taltsutada. Lisaks selgitab arst, et Skandinaaviamaades kipubki meie toitumistavadest lähtuvalt kolesterool pisut kõrgem olema. Väikese põletikunäidu organismis registreerib arst aga individuaalseks eripäraks. Kuna ainuke kaebuse moodi asi, millega telenägu üldse lagedale oskab tulla, on pidev väsimus, siis peetakse koos aru ka selle põhjuste üle ja ööune kvaliteedi parandamiseks soovitatakse magneesiumi-jalavanni. Ja lõpuks on ainus näit, mis „normile“ üsna korralikult alla jääb, Roaldi D-vitamiini tase. Selle optimaalne tase võiks eestlastel ja eriti just sportlikel inimestel olla vahemikus 75-125 nmol/l. Et näit on ainult 56, on üsna ebameeldiv üllatus, arvestades seda, et praegu on suve lõpp. Kui me sel ajal ka päikesest laetud pole, millal siis veel! Kuna arsti soovitust pool tunnikest keskpäeval end katmata päikese käes veeta ei õnnestu ilmselt sügise poole ammugi rakendada, tuleb siinjuhul abi otsida apteegist. Hea on teada sedagi, et õlitilkadest omandab organism paremini D-vitamiini. Aga kui palju tilkasid võtta, selleks ongi kasulik vereanalüüsiga mõõta oma vitamiin D tase.

Kui terviseriskid selleks korraks laboris kontrollitud ja soovitused kõrva taha pandud, lubab Roald edaspidigi, kui mitte igal kevadel ja sügisel, siis vähemalt korra aastas end testida lasta. Järjepidevus annab tervisest kõige parema pildi, tekivad aastate lõikes võrdlused, arvestab individuaalseid eripärasid ja on abiks kõikvõimalike terviseprobleemide ennetamisel ja kiirel lahendamisel.

Terviseriski paketi saab tellida otse ja mugavalt patsiendiportaalist minu.synlab.ee või laborist, vereproovi anda ilma eelregistreerimiseta lähimas SYNLABi verevõtukohas ja vastused saabuvad samasse portaali kuni kolme tööpäeva jooksul. Küsimuste korral tasub lisaks tellida laboriarsti konsultatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles