Küberhondria epideemia täidab Inglismaa kliinikud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärevus võib panna inimese asjatult muretsema ja ülemõtlema.
Ärevus võib panna inimese asjatult muretsema ja ülemõtlema. Foto: Panther Media / Scanpix / Viktor Cap

Ekspertide sõnul on Inglismaal igast viiest vastuvõtule pöördujast üks hüpohondrik, kel on ebaratsionaalsed hirmud seoses oma tervisega.

Suur osa neist on seotud küberhondriaga ehk internetist saadud info põhjal oma tervisemurede väljaselgitamisega, kirjutab telegraph.co.uk.

Londoni Imperial College'i teadlaste sõnul on inimeste tervisega seotud ärevust süvendanud interneti otsingusüsteemide ja aktiivsusmonitoride kasutamine ning see viib ka muretsejad arstide juurde.

Inglismaa riikliku tervishoiuteenistuse (NHS) sõnul kulub selliste patsientide visiitidele igal aastal enam kui 420 miljonit naela. Lisaks kulub miljoneid veel asjatutele uuringutele.

Haiglas olnud inimesi jälginud psühhiaatri sõnul tuleks sellise käitumise vähendamiseks pakkuda neile inimestele nõustamisest. Eksperdi sõnul toidab internet nn vaikivat terviseärevuse epideemiat, kus pannakse endale hirmuäratavaid diagnoose.

Sageli tekib ärevus haiguse ees seoses pereliikme haigestumise või surmaga, rääkis dr Helen Tyrer Imperial College'ist. Ta lisas, et mõnikord külvab asjatut paanikat ka mõne kuulsa inimese haigestumine või surm.

«Nad on veendunud, et neile on tekkinud tõsine terviseprobleem või on olemasolev tervisehäda kiiresti hullemaks läinud,» rääkis arst. Ta lisas, et need uskumused ei tugine meditsiinilistel tõenditel.

Professor Peter Tyrer tõdes, et seda trendi süvendab internet. «Me arvame, et see tõstab selle ärevuse, nn küberhondria, esinemise sagedust,» rääkis ta. Tema sõnul lähevad inimesed näiteks perearsti juurde ja loevad ette terve rea probleeme, mille nad interneti kaudu endal avastanud on ja küsivad seejärel, et mida arst nendega seoses ette võtab.

«Dr Google võib olla informatsiivne, aga see ei pane asju õigesse proportsiooni,» ütles Tyrer.

NHSi uuring jälgis 444 inimest, kes käsid arsti vastuvõtul kardioloogia, gastroenteroloogia, neuroloogia ja hingamisteede osakondades. Kuigi osal neist olid tõsised terviseprobleemid, olid nad kõik ebanormaalselt suures ärevuses. Neil, kes läibisd kognitiivse käitumisteraapia, langes ärevuse tase märgatavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles