Viis põhjust, miks sul juuksed välja kukuvad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mitte ainult mehed ei ole kimpus juustekaoga, ka paljudel naistel võib olla sama probleem. Ühiskonnas aga kahjuks naised juuste osas rohkem stigmatiseeritud ja emotsionaalselt võib juuste väljalangemine olla murdev.

Dermatoloog dr Wong ütleb väljaandes Power of Positivity, et sageli arvatakse, nagu on juuste väljalangemine midagi vähetõsist, kuna «need on ju vaid juuksed». Samas võivad selle psühhosotsioloogilised mõjud olla määratud – patsiendid võivad langeda depressiooni, tekkida võivad ärevushäired ja vältivad käitumismustrid.

Kui kiilakas mees võib olla atraktiivne, siis naiste puhul on kiilas pea vähem sotsiaalselt aktsepteeritud. Kuigi on naisi, kes on julgelt normidele vastu astunud, võib juuste väljalangemine olla naise elus muutva tähtsusega. Õnneks aga võib selle ümber pöörata, kui põhjus teada. Siin on viis põhjust, miks su juuksed välja langeda võivad.

  1. Sind kimbutab naiste laiguline juustekadu. Nagu ka meeste laiguline juustekadu, on see naiste puhul kõige tavapärasem põhjus, miks juuksed välja kukuvad. Umbes kolmandikul naistest on selleks geneetiline eelsoodumus. «Tegelikult on umbes 40 protsendil naistest 50. eluaasta vanuselt märgata juuste vähenemist ning vähem kui 45 protsenti naistest elavad kõigi kiharatega 80. eluaastani,» selgitab St Vincenti haigla arst, dr Leona Yip. See võib tabada alates puberteedist lõpetades menopausiga ning juuksed hakkavad aegamööda hõrenema. Põhjuseks on hormonaalsed muutused, mis mõjutavad juuksejuuri.
  2. Põhjuseks võib olla autoimuunhaigus alopecia areata. Tegemist on konditsiooniga, kus sinu immuunrakud ründavad iseennast. Alopecia areata korral ründavad immuunrakud juuksefolliikuleid ning tagajärjeks on kiilad laigud või kaovad kõik juuksed. Teiste sümptomite hulgas on küünte murdumine ning valged laigud küüntel.
  3. Sul on polütsüstilised munasarjad. Sellel puhul toimuvad taas hormonaalsed muutused, mis toovad kaasa mitmeid probleeme: karvad kasvavad seal, kus neid ei taheta, samas aga pealaelt võivad juuksed kaduda.
  4. Põhjuseks on medikamendid. Antidepressandid, beetablokaatorid ning mõned põletikuvastased ravimid võivad naistel juuksekadu põhjustada. Ravimite väljavahetamine võib olla lahenduseks.
  5. Põhjuseks on rasedus. Rasedana on su östrogeenitase väga kõrge ning nahk särab, juuksed vohavad. Umbes üheksa nädalat pärast sünnitust kaotad sa aga 30 protsenti oma juustest. Nad kasvavad küll tagasi, kuid on hõredamad ja õhemad.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles