Tervisenõu: kuidas käituda loomahammustuse korral? (2)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrast koera ei tasu katsuma minna.
Võõrast koera ei tasu katsuma minna. Foto: Panther Media / Scanpix / Andreas Marinski

Kõige sagedamini hammustavad inimesi koerad, kuid vahel teevad seda näiteks ka kassid või rotid. Kuidas oleks mõistlik käituda?

Vastab Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas kliinik.ee-s.

Loomarünnakute ohvrid on kõige sagedamini kooliealised lapsed. Loomahammustuse (ja ka inimesehammustuse) tagajärjel tekkiv vigastus on enamasti kombinatsioon torke-, rebimis- ja muljumishaavast.

Kuna enamik inimest hammustavaid loomi on looduses lihatoidulised kiskjad, võivad nende lõuad tekitada mitte ainult naha ja nahaaluskoe, vaid samuti ulatuslikke lihaste, kõõluste ja luude vigastusi. Väga ohtlikud on ka looma süljega haava sattunud nakkusest põhjustatud tüsistused. Süljega võivad edasi kanduda teetanus, viirushepatiidid, tuberkuloos, marutõbi. HIV ülekanne süljega pole tõestatud.

Kõige sagedamini hammustavad inimesi koerad. Koerahammustusi esineb kõige enam ülajäsemetel, lastel ka peas ja näos. Ligi viis protsenti haavadest tüsistub mõne infektsiooniga. Nakkuseriski suurendab kannatanu kõrge vanus ning rohkem kui 24 tundi hilinenud arstiabi. Koera lõugade jõud võib tõust olenevalt olla väga suur, mistõttu hammustusjärgsed kahjustused on pahatihti ulatuslikud. 

Rotihammustus, sealhulgas kodus lemmikloomana peetava roti hammustus, võib edasi kanda leptospiroosi.

Igal aastal haigestub teatud hulk inimesi kassikriimustustõppe. Inimesed, keda kass on küünistanud, märkavad nädal-kaks hiljem sellel kohal punetust ning lümfisõlmede turset. Harva esinevad ka kesknärvisüsteemi, silma, maksa, põrna või luude kahjustused. Enamasti paranetakse iseenesest mõne kuuga, raskematel juhtudel on vajalik haiglaravi.

80 protsenti kassihammustustest infitseeruvad, sagedamini juhtub seda vanemaealistel kannatanutel ja neil, kellel arstiabi hilines. Kassi hammastel leiduvad bakterid tekitavad haavas kiiresti leviva põletiku: mõne tunni möödudes haav tursub, hakkab punetama ja valutab. Immuunpuudulikkusega inimestel võivad kaasneda luu- ja liigesepõletikud.

Mida hammustuse järel teha?

Esmaabi andmisel on tähtis haav kohe puhastada. Vigastatud kehaosa vabastatakse riietest, haava pestakse puhta veega (võib kasutada seebivett) ning desinfitseeritakse vesinikperoksiidi kolmeprotsendilise lahuse või muu nõrga desinfektsioonivahendiga. '

Haav seotakse steriilse sidemega. Luude ja kõõluste vigastuse korral, millele viitab tugev valu, võimetus sõrmi liigutada vms, jäse lahastatakse. Arstiga tuleb nõu pidada teetanuse ja marutõvevastase vaktsineerimise vajalikkuse üle. Metslooma (ka orava või muu väikelooma) käest hammustada saanud inimene on vaja otsekohe toimetada haiglasse.


Loe ka:

Kas vaimse tervise probleemid võivad olla pärilikud?

Mida teha, kui põletad keele ära?

Mis juhtub, kui minna läätsedega ujuma?

Miks ei tohiks võtta valuvaigistit enne trenni minekut?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles