Viirused juba niidavad: lapsed jäid teisel koolinädalal koju põdema

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid tasub võtta vaid vajadusel.
Ravimeid tasub võtta vaid vajadusel. Foto: Panther Media / Scanpix / LightField Studios

Kuigi kalendri järgi pole sügis veel alanudki, hakkavad viirus- ja külmetushaigused tasapisi võimust võtma. Statistika esialgu suurt hüpet hingamisteede haigustesse nakatumises ei näita, kuid nohu, köha ja kõhuvalu on sundinud koolilapsi koju põdema jääma juba teisel koolinädalal.

Kui Vinni-Pajusti gümnaasiumis puudus eelmisel nädalal keskmiselt 25 õpilast, siis iga päevaga lisandus neid, kes end halvasti tundsid. Koolist öeldi, et sel nädalal oli kodus 35 last.

Lääne-Virumaa suurima kooli Rakvere reaalgümnaasiumi kooliõe Leevi Lippasaare poole pöördub iga päev umbes tosin õpilast, kelle hulgas neid, kes kaebavad nohu, kurgu- ja kõhuvalu. Kogemusele toetudes ütles ta, et nii on see igal sügisel. «Haigeid massiliselt ei ole, kuid sel aastal on viirused kohal üsna septembri alguses,» sõnas Lippasaar.

Seda, et palju lapsi on haigestunud, kinnitas ka Rakvere laste tervisekeskuse perearst Anu Jõemägi. «Väiksemad, kes lähevad lasteaeda, jäävad haigeks, nende immuunsus peab saama karastuda. Nad on nagu valged lehed ja seetõttu on nende seas palju nohuseid,» kõneles doktor Jõemägi.

Apotheka Rakvere Lilleoru apteegi proviisor Tiina Kompus ütles, et neilt ostetakse viiruse raviks rohtu täiskasvanutele. «Paratsetamooliga sooje jooke on umbes nädal aega hästi ostetud,» lausus ta.

Kauaaegse apteekri sõnutsi on viirused tänavu varajased. Meditsiinitöötajad olid ühel nõul selles, et viiruste levikul on oma osa sooja- ja päikesevaesel suvel.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri ütles, et eelmise ja üleeelmise nädala andmete põhjal võib öelda, et olukord on tavapärane.

«Lääne-Virumaal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole augusti viimasel ja septembri esimesel nädalal 32 haigestunut, septembri teisel nädalal oli haigestunuid 47. Eesti keskmisega võrreldes on haigestunute hulk maakonnas pigem tagasihoidlik,» rääkis Saluri ja lisas, et haigestumiste hulga kasv jääb esialgu paarile varasemale aastale alla.

Iiris Saluri pani inimestele südamele, et praegu on hea aeg mõelda enda kaitsmisele ja hiljemalt oktoobris peaks end gripi vastu vaktsineerima vanemaealised inimesed, kellele võib grippi haigestumine kujuneda saatuslikuks.

Seda, et gripp on raske kuluga haigus, tuletas meelde ka perearst Anu Jõemägi, kelle sõnutsi on gripivaktsiin juba eelmisest nädalast olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles