Taimetark paneb südamele: külmade saabudes ära unusta pika eluea kindlustajat ingverit!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alena Dvorakova / PantherMedia / Scanpix

Harilik ingver (Zingiber officinale) on üks enam kasutatud ja laiemalt levinud ravimtaimi maailmas, mida toodi Aasiast Euroopasse mööda «vürtsiteed» juba antiikajal. Vanas Kreekas ja Roomas, samuti Araabiamaades tunti teda eeskätt kui seedimist soodustavat taime. Hiinas oli ja on ta kõrgesti austatud «soojendav ravimtaim», mis on ära märgitud juba ühes esimeses hiina taimeraamatus, mis ulatub tagasi aastasse 3000 eKr. Väidetavalt kasutas Hiina filosoof Kong Fuzi ingverit iga päev, uskudes selle olevat pika eluea ja hea tervise tagatise.

Pärineb ingver Kagu-Aasiast, kust levis Kariibi mere saartele ja Kesk-Ameerika loodusesse 16. sajandil, kui hispaanlased viisid ta Lääne-India saarestikku, et teda seal Euroopasse viimiseks kasvatama hakata ja seal on ta põhiline kasvuala tänapäevani. Ingverit kasvatatakse ka Indias, Hiinas, Jaapanis, USA-s, Nigeerias, Austraalias ja teistes troopilise kliimaga maades. Ta on mitmeaastane 60 kuni 120 cm kõrgune rohttaim, millel on jäme, harunev mugulakujuline juurikas. Õisik kasvab otse juurest, lehed üheaastased. Risoom sisaldab keerulise koostisega eeterlikku õli, mille koostis sõltub suuresti kasvupiirkonnast.

Igas suuremas toidupoes leidub tänapäeval ilus valik mõnusalt sarvilisi ingverijuurikaid, millest esmalt võib möödagi vaadata, aga kui osata neid juurikaid vääriliselt hinnata, siis saab endale teha palju head. Need on nn valge ingveri juured, mis on juba ka pestud, neid tuleks tarvitada toorelt. Külmkapis seisavad nad õhukindlas karbis mitu nädalat, neid võib ka sügavkülmutada. Head ja värsked on sileda koorega juurikad, krimpsus ja kuivad aga on juba vanad ja mitte nii head.

Kahtlemata on kasulik ka kuivatatud või mõnel muul kujul ingveritoode, valik on väga rikkalik.

Meie vahelduvate aastaaegadega kliimas on ingverist mõtet jätkuvalt rääkida, sest kui saabub külm ja kõleda tuulega sügis ning pimedus kestab mitu kuud, muutub tavaliseks külmetushaiguste teema – ja hea teada, et ingverist oleks tõesti abi. Külmarohuks on kõige õigem tarvitada värsket juurt.

Hiina meditsiinis

Värske ingver on omadustelt «soe» ja «terav» ravimtaim, mis peatab külmetuse algusjärgus, nö hajutab külma: kui on gripp, külmatunne, külmavärinad, naha valulikkus, nina tilkumine, aevastamine, köha.

Värske ingver vähendab iiveldust ja peatab oksendamise, seedehäired, mis on põhjustatud liigsest söömisest (valu, pingetunne kõhus, kõhulahtisus). Samuti aitab, kui on mürgistused, mis on tekkinud mürgise toidu söömisest.

Kuivatatud ingver on «kuum» ja «terav», tuntud kui soojendav ja «külma väljutav», seda kasutatakse:

  • kui on tekkinud külmatunne jäsemetes ja jalgades;
  • kõhulahtisus ja isupuudus;
  • vähendab niiskust ja lima, mille väljenduseks on köha;
  • kui jäsemetes on valu, raskus ja tuimustunne, kergesti tekkivad verevalumid.

Tuntud ja kasulik väga mitmeti

Erinevate kaasaegsete uuringute kohaseselt on ingver lisaks külmetuserohuna (suurendab higieritust ja vaigistab valu, toimib röga lahtistavalt) ja seedimise parandajana (kiirendab ainevahetust ja aitab puhastada soolestikku sinna kogunenud jääkidest, leevendab kõhugaase) tunnistatud tugevaks antioksüdandiks ja immuunsüsteemi tugevdajaks.  On leitud et:

  • ingver pidurdab pahaloomuliste kasvajate teket ja arengut;
  • takistab vereliblede koaguleerumist ehk hoiab ära trombide teket;
  • alandab veresuhkru taset;
  • leevendab allergiat;
  • tõrjub mitmesuguseid mikroobe.

Naistele sobib ta eriti premenstruaalse sündroomi (PMS) korral (iiveldus ja kuumahood), aitab tõsta emakalihase toonust ja ennetab migreeni. Ingveris sisalduv vaik alandab kolesteroolitaset ja sobib aeglase rütmiga südamele.

Aitab ennetada masendust ja stressi, lisab tahtejõudu, julgust, innustab algatusvõimet.

Hiinas ja mujalgi peetakse teda armurohuks, ravib impotentsust ja frigiidsust. Ingver värskendab väsinud vaimu. Mitmed uuemad uuringud on leidnud, et ingverist on abi Alzheimeri ja dementsuse ennetamisel ja ravis, kuna ta stimuleerib ajutegevust.

Läänes on levinud kapslite ja salvidena kasutamine lihasvalu ja artroosi korral. Hea ja tuntud vahend iivelduse vastu, ravib merehaigust.

Kodused kasutusviisid

Ingverit võib lisada väikses koguses paljudesse toitudesse, kuhu on vaja lisada „särtsu” ja mis tunduvad ingveriga sobivat. Värskest juurikast riivitud lusikatäis annab hea lisamaitse küpsetistele, kastmetele, marinaadile, sobib magusatesse hoidistesse, magustoitudesse. Lisada tuleks see vahetult enne valmimist, et mitte maitset rikkuda.

Aasia rahvastel on tavaks pruukida marineeritud ingveriviilu enne iga söögikorda, jaapanis shushikordade vahel, et ergutada maitsemeeli. Ingver sobib toitudesse koos küüslaugu, peterselli või mädarõikaga. Toite, kuhu sobib lisada kaneeli, võib maitsestada ka ingveriga.

Valmistada saab ka siirupit (umbes 2 cm suurused kooritud värsked viilud keeta siirupis läbipaistvaks), seda on hea lihtne kasutada jookide ja magustoitude maitsestamiseks.

Inglismaal valmistatakse ingveriõlut ja hästi tuntud on ingveriküpsised. Ingver annab maitsenüansi väga paljudele jookidele-söökidele. Võimalusi ingveri kasutamiseks on väga palju – ole leidlik!

Tee, keeduse ja tõmmise valmistamine

Ingveritee:

Riivi või viiluta u 1 tl jagu ingverijuurt, lisa 2,5 dl keeva vett, lase 5 minutit tõmmata.

Kurna ja joo, maitsesta soovi korral mee või pruuni suhkru ning sidruniviiluga, sobib ka apelsin, kaneel.

Ingveripulbrist valmistatud keedus:

Sega 1,5 tl ingveripulbrit 2,5 dl veega. Lase keema tõusta ja 5 – 10 minutit tasakesi haududa. Kurna, maitsesta mee ja sidruniga.

Kaalulangetamise tee

Sega 2 supilusikat jahvatatud ingverit, ¼ klaasi sidrunimahla ja 1 supilusikas mett. Lisa 900 ml keevat vett, lase tõmmata 1-2 tundi. Seejärel võib hakata ingveriteed jooma, kuid alustada tuleks väikeste kogustega – nii piisab esimesel korral poolest klaasist. Mis puutub päevakogusesse, siis piiranguks on 2 l. Enne sööki joodud tee vähendab söögiisu.

Tõmmis sügisese külmetuse ennetamiseks ja kiireks raviks:

Võta umbes 3-5 cm pikkune, mitte liiga jäme juurikaosa, viiluta. Võta üks sidrun, pese, koori ja tükelda. Lisa mett, nii et tükid on kaetud. Lase seista. Saadud vedelikku tarvita kas lusikatäite kaupa või lisa teele. Mina lisan ka sortsu konjakit, kui on vaja kiiret leevendust tärkavale viirushaigusele.

Hoiatus:

ingver ei sobi alla kaheaastastele lastele, neeru- ja pankreasehaigusi põdevatele inimestele, liialdada ei tohiks südamehaiged, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandtõvega inimesed, samuti lapseootel naised. Vältida tuleks ingverit kõrge palavikuga ja verejooksude korral. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles