One Directioni fänni kopsud vajusid pärast kontserdil röökimist kokku

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
One Directioni liikmed.
One Directioni liikmed. Foto: Doug Peters/Doug Peters/EMPICS Entertainment

Mullu oma lemmikbändi kontserdil kõvasti kaasa laulnud16-aastane tüdruk koges pärast esinemist hingamisraskusi ning ta viidi kiirabiga haiglasse.

Meditsiiniajakirjas «The Journal of Emergency Medicine» avalikustasid arstid tagantjärgi harukordse juhtumi, mil 16-aastasel Texasest pärit tüdrukul langesid kopsud kokku pärast kontserdil käimist, vahendab Daily Mail. Kuigi tegu on tõsise tervisemurega, pole just sellise tagajärjega probleemi varem esinenud, mistõttu kutsuvadki arstid seda «kontsertidel jõulise karjumise sündroomiks». Sagedamini esineb seisund aga jõutõstmise, sukeldumise või hävituslennukiga lendamise tagajärjel.

Meditsiiniliselt nimetatakse seisundit pneumotooraksiks ehk õhkrinnaks, mille korral satub õhk kopsukeelmeõõnde. Selle tagajärjel langeb kops kokku ning see osa kopsust ei saa oma funktsiooni enam täita.

Neiule tehtud röntgen näitas, et õhk oli kopsust edasi jõudnud keskseinandisse ehk kopsudevahelisse ruumi. Õnneks jõudis teismeline arstide hoole alla õigel ajal ning vajalike protseduuride järel sai ta juba järgmisel päeval haiglast välja. Pneumotooraksi ravi sõltub selle raskusastmest, kergem seisund ei pruugi ravi vajadagi.

Kliinik.ee portaal kirjutab, et õhkrinna põhjuseks on enamasti rindkerevigastus või kopsuhaigused, mille korral on võimalik kopsukoe ja seda katva rinna- ja kopsukelme kahjustus ning õhu sattumine kelmeõõnde. Mõnikord tekib õhkrind ka tervel inimesel, kellel võis siiski olla kopsus nõrk koht, näiteks kaasasündinud tsüst.

Õhkrinna tunnusteks on järsk tugev valu ühel pool rindkeres ning õhupuudus, raskematel juhtudel võib järgneda minestus. Diagnoosi kinnitab radioloogiline uuring. Vahel leitakse õhkrinna tekke järel seni diagnoosimata kopsuhaigus.

Esmaabi rindkerevigastuse tõttu tekkinud õhkrinna puhul on järgmine:

  • suruda rindkerehaav käega kinni, panna haavale lapp, katta see õhkupidava materjaliga (näiteks kilega) ja kinnitada kleepplaastriga;
  • seada haige poolistuvasse asendisse, teadvuseta haige küliliasendisse, vigastatud rindkerepool all;
  • toimetada kannatanu kiiresti haiglasse;
  • kui pärast kilesideme paigaldamist tekib äkki hingamispuudulikkus, tuleb kohe avada sideme üks serv.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles