Gripivaktsiini napib: ravimiamet täiendavat partiid lubada ei saa

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiini saadavust raviamet kindlustada ei saa.
Gripivaktsiini saadavust raviamet kindlustada ei saa. Illustratsioon: Esben Hansen / Panther Media / Scanpix

Postimehe lugeja saadetud kirjast selgus, et Tartu apteegist gripivaktsiini enam osta ei saa. Ravimiameti sõnul on tõesti vaktsiini saadavus piiratud, kuid selle juurdehankimine ei pruugi enam sõltuda neist. 

Vaktsiini küsinud lugejale öeldi Raeapteegist, et gripivaktsiini enam Tartu apteekides ei ole ning ei saa ka kindlalt lubada, millal see saabuda võiks. 

Ravimiameti sõnul on gripivaktsiinide saadavus apteekides ja tervishoiuasutustes piiratud. «Ameti andmetel on hulgilaos tänase seisuga saadaval 2640 annust kolmevalentset vaktsiini Influvac ning järgmisel nädalal saabub Eestisse täiendav partii neljavalentset vaktsiini VaxigripTetra,» ütles ravimiameti tegevuslubade ja inspektsiooni büroo vaneminspektor Klara Saar.

Gripihooaja keskel ei ole vaktsiinide juurde tootmine pika tootmisaja tõttu enam võimalik, seetõttu ka vaktsiini kättesaadavuse piiratus. «See tähendab, kui ravimitootja on vaktsiini vajaminevaid koguseid alahinnanud, ei ole tal lihtne hooaja keskel vaktsiini tehasest juurde saada, » ütles Saar. Kas ravimitootja esindaja saab täiendavaid koguseid vaktsiine teiste riikide varudest Eesti jaoks hankida, sõltub vaneminspektori sõnul juba kokkuleppest vastavate riikidega.

«Kuna gripi vastu vaktsineerimist ei rahastata riiklikult, ei ole riigil võimalust kohustada firmasid Eestisse tooma kindlat kogust vaktsiine,» ütles Saar. Eelmisel gripihooajal turustati Eestis kokku 50 000 annust. Käesoleval hooajal on Eestisse toodud juba üle 53 000 annuse ning järgmisel nädalal saabub müügiloa hoidja väitel veel 7200 annust VaxigripTetra't.

Vaktsiini toodab ja turustamist planeerib ravimi tootja. Ravimiameti andmetel on gripivaktsiini tootjate võimekus ja valmisolek Eestisse tuua 63 000 annust. Käesoleval gripihooajal turustatakse Eestis kahte gripivaktsiini: müügiloa hoidja BGP Products B.V. vaktsiini Influvac ning Sanofi Pasteur S.A. vaktsiini VaxigripTetra.

See, milliste koguste kaupa vaktsiine Eestisse tuuakse, sõltub ravimi tootjast ning hulgimüüjast, sõnas Saar. Vaktsiini jõudmisel hulgilattu võib iga apteek seda endale tellida. «Ravimiamet on keelustanud gripivaktsiinide väljaveo Eestist, teavitanud vaktsiinide müügiloa hoidjaid tarnitava koguse ebapiisavusest Eesti patsientide vajaduse katmiseks ning palunud leida võimalusi lisakoguste toomiseks Eestisse,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles