Kindlustus külmetuse vastu: parimad ravimtaimenipid

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köha vastu pakub leevendust iisopitee.
Köha vastu pakub leevendust iisopitee. Foto: Arvo Meeks

Kui sind kimbutab külmetus, tee endale kuum saun või vann või mine kuuma duši alla. Kui see pole võimalik, söö kuuma suppi ja joo kuuma teed.

Supp maitsesta eestimaiste ravimtaimedega, näiteks iisop, pune ja liivatee sobivad ideaalselt maitsestama nii liha kui ka köögivilja ning puhastavad keha mikroobidest. Ingver sobib kõrvitsa- ja porgandisupi sisse. Petersell ja seller panevad neerud tööle ning nii saab keha jääkainetest ja limast vabamaks.

Rinnaesine ja kael tasub sisse määrida ürdisalviga, sinna kõrvale tasub juua kuuma teed pärnaõiest, iisopist vm palavikku ja hingamisteid puhastavatest taimedest. Kui tunnen, et rinnas on raske, olen määrinud külmetuse vastu salvi, ka surun siis sooja teetassi vastu rinnakut. Soojus aitab ürdisalvis olevatel ainetel kiiremini naha alla jõuda.

Hea on ka kohe teki alla minna, hästi annavad sooja lambanahad, villased tekid ja pleedid.

Kui tunned, et kurk on kibe, siis aitab salveitee, aga külmatunde ja kibeda kurgu korral on väga hea kibuvitsamarjadest ingveri ja nelgiga tehtud tee. Mõnest nelgiterast piisab, sest nelgil on tugev baktereid hävitav toime.

Kui on tõsisem haigestumine ja tugev köha, siis aitab seda leevendada iisopi, paiselehe, aedliivatee, teelehe, pune, männipungade segust valmistatud tee. Peenestatud taimed vala üle keeva veega, lase tõmmata 15–20 min ja joo. Köhateele võib lisada kassinaeri ja altee õisi, lehti ja juurt.

Väga hästi aitab lima väljutada ja köhahooge leevendada Islandi samblik. Seda tuleks keeta 30 min ja lasta veel 30 min tõmmata. Ise valmistan Islandi samblikust teed koos kibuvitsamarjadega: võtan suure peotäie Islandi samblikku ja paar pihutäit kibuvitsamarju, lisan 2–3 l vett ja keedan 30 min. Lasen seista, segan ja kurnan. Juua tuleb mitu tassi lonkshaaval. Kui tunned, et ajab köhima, rüüpa jälle lonks. See tee alandab ka palavikku ja aitab kibeda kurgu korral. Islandi sambliku kibe maitse kaob, kui korra valad üle keeva veega, siis valad vee ära ja paned uue veega keema. Ravivad limaained, mis samblikust keetes välja tulevad.

Streptokokke hävitava toimega on sookail ja soopihl. Neist võib valmistada teed või tinktuuri. Sookailust tee valmistamiseks võetakse 1 sl võrseid ja valatakse kuuma veega üle, lastakse termoses tõmmata 2 tundi. Võetakse lonkshaaval või supilusikatäis 5–6 korda päevas, kopsupõletiku korral 7–10 päeva järjest. Soopihla keedetakse 30 min ja juuakse 1 tass päevas. Mõlemast taimest saab teha ka tinktuuri 40kraadise viinaga: 1 osa kuivatatud taime 5 osa viina kohta, lasta nädal pimedas seista ja kurnata. Kuurid on 10–14 päeva 20 tilka korraga 2–3 korda päevas.

Nohu korral aitavad ürdisalvid, millesse on lisatud piparmündi- ja eukalüptiõli. Karepa Ravimtaimeaias valmistame ninasalvi aedliivateest ja männipungadest, mida saab juba praegu koguda, need on väikesed ja vaigused ning sisaldavad palju eeterlikku õli. Veel võib lisada sookailu latvu, mida saab samuti praegu metsast koguda. Sulatage rasv, kookos- või palmirasv, pange taimed sisse ja hautage 2–3 tundi 90 kraadi juures. Siis lisage eeterlikku õli 10 ml 0,5 liitri kurnatud rasva peale. Kui valmistate köhasalvi, võite lisada nulu, kadaka, salvei eeterlikku õli.

Nohu korral on kasulikud aedliivatee, salvei, kibuvitsamarja tee. Gripi vastu on alati hea kasutada purpur-siilkübara tinktuuri või teed. Veel enne haigestumist võiks kuuri läbi teha. Haigestumise korral samuti tarvitada, võetakse 20–30 tilka 2–3 korda päevas. Mina valmistan tinktuuri ja kui haigeks jääma hakkan, siis võtan napsuna. Minnes viiruste ajal rahvarohkesse kohta, määrin nina alt ja suu ümbrust oma külmetuse ürdisalviga

Hilisemas ravis võib kasutada ka puhastavaid teesid, näiteks angervaksa ja pärnaõit, millel on palavikku alandav ja puhastav toime.

Pärast haigust tuleks puhata ja aeg maha võtta, toituda nii, et keha saaks vitamiine ja mineraale. Kes on varunud kappi kõrvenõgest, raudrohtu, maasikalehti, marju, siis kõik need taimed ja sügavkülma varutud saadused on nüüd abiks, et organism jälle tugevaks saaks.

Limaskestade taastumiseks on vajalikud karotenoidid, mida leiab astelpaju-, pihlaka- ja kibuvitsamarjadest, porgandist ja saialilleõitest. Porgandist saab valmistada salatit, koos õli vm rasvainega omastab organism karotiini paremini. Samuti võiks süüa kibuvitsamoosi või -siirupit koos kohupiima, jogurti või vahukoorega.

Enne kui gripihooaeg siia jõuab, turgutage oma immuunsüsteemi ja tervist värske õhu, astelpajumahla, jõhvikate, taimeteede ja marjasmuutidega. Vältige stressi ja vihastamist, hoidke end!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles