«Pealtnägija»: haigekassa jättis Annabeli loos ühe olulise asja mainimata (5)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisike Annabel.
Pisike Annabel. Illustratsioon: Vähiravifond «Kingitud elu»

Haigekassa jättis mainimata, et neil oleks ka endal olnud võimalus 7-aastase Annabeli abistav ravim tervishoiuteenuste nimekirja lisada, kuid see poleks ravis ajavõitu andnud. 

Haigekassa unustas, et tegelikult saanuks nad ise Annabeli ravimi hinnakirja lisamise protsessi algatada, kirjutab «Pealtnägija» oma facebooki lehel. Nüüd lubas selle ära teha Eesti Hematoloogide Selts, mis tähendab, et kui kõik läheb hästi, siis alates 2019. aasta jaanuarist pole enam selle ravi maksmiseks avalikke korjandusi vaja. 

Viimases saates rääkis «Pealtnägija» 7-aastasest Annabelist, kes vajas ülikallist vähiravimit, mida paraku Haigekassa ei hüvita. Põhjus polnud krõbe hind, vaid et ravim ei olnud tervishoiuteenuste loetelus (TTL). Samuti lisas segadust asjaolu, et ei suudetud kokku leppida, kelle ülesanne see sinna lisada on. Haigekassa juhatuse esimehe Rain Laane sõnul peavad taotluse tegema arstid ja erialaseltsid. Pärast intervjuud saatis Haigekassa veel ka Annabeli vanematele kirja, milles teatas, et protsess kestab vähemalt aasta ja kui keegi teeb taotluse enne tänavu 31. detsembrit, jõuab ravim loetellu 1. jaanuaril 2019, kirjutatakse postituses. 

Kuid Haigekassa jättis mainimata, et tegelikult saanuks nad selle protsessi ka ise algatada. «Pealtnägija» juhib tähelepanu, et selline võimalus on ette nähtud nii Ravikindlustuse seaduses kui seda kirjeldab ka haigekassa ise enda koduleheküljel, samuti vaadates tänavu tehtud taotlusi, on mitmel puhul algataja Haigekassa ise. 

Haigekassa pressiesindaja Liis Hinsberg möönab, et võimalus protsessi algatamiseks nende enda poolt on tõesti olemas ja see jäi Annabeli loo selgitustes mainimata. Samas juhib ta tähelepanu, et meditsiini valdkond on väga lai, areneb kiiresti ning kogu vajalik info ei jõua operatiivselt nende spetsialistideni. 

Oluline on märkida, et ajavõitu poleks varasem tegutsemine andnud. Kuna kõnealune ravim, Dinutuksimab beeta, registreeriti Euroopa Liidus alles tänavu mais ja kuna TTLi täiendatakse kord aastas, siis saab nn Annabeli ravim jõuda sinna tõepoolest esimest korda alles 1. jaanuaril 2019. Eesti Hematoloogide Seltsi juhatuse esimees Ain Kaare lubab, et selts teeb ise selle taotluse veel enne käesoleva aasta lõppu ära.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles