Kui tõenäoline on huulepulganäidiselt herpesviirus saada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huulepulgatestritelt on võimalik herpesviirust saada.
Huulepulgatestritelt on võimalik herpesviirust saada. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Californias kaebas naine kosmeetikapoe kohtusse, sest sai huulepulganäidiselt herpese. Kui lihtne see tegelikult on? 

California naine kaebas kosmeetikapoe Sephora kohtusse, sest väitis, et sai poe huulepulganäidisest herpesviiruse. Nakkusspetsialisti sõnul on selline juhtum võimalik, kuid harvaesinev, vahendab Live Science

Teoorias on võimalik herpese viirust huulepulgalt saada, kuid see ei ole haiguse levimiseks just väga levinud viis, ütles nakkushaiguste spetsialist Amesh Adjala. Siiski arvab Adjala, et inimesel pidi enne huulepulgaga kokkupuutumist juba herpese viirus kehas olema. Ta arvab, et enamik inimesi, kes arvavad, et said viiruse kindlatest kohtadest, olid juba enne viirusekandjad. Seda sel põhjusel, et viirus on niivõrd levinud ja maailma terviseorganisatsiooni andmetel on üle maailma 67 protsendil alla 50-aastastest inimestest herpeseviirus. Oraalne herpes, mis tekitab külmaville, tuleb herpes simplex-viiruse esimesest tüvest (HSV-1).

Kuid kõigil, kel on viirus kehas olemas, ei pruugi see avalduda. Herpese viirus levib süljega ning nahakontaktiga. Teoreetiliselt, kui üks nakatunud inimene kasutas huulepulka, kandis ta viiruseosakesed kosmeetikale. Seejärel, kui peaaegu kohe peale seda kasutas huulepulka teine inimene, võis ta viirusega nakatuda. Aeg, mil viirus huulepulgal püsib sõltub keskkonnatingimustest, nagu niiskus, kuid see on umbes kahe tunni ringis, ütles nakkushaiguste spetsialist.

Kuid üldiselt ei peaks HSV-1 olema midagi, mille pärast muretseda. Spetsialisti sõnul on seda raske vältida ning see on põhimõtteliselt üks osa inimeseks olemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles