Uuring: üksinda söömine on tervisele kahjulik

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Kohe on käes õhtusöögiaeg, kuidas see sinu jaoks välja näeb? Kolid taldrikuga teleka ette, istud perega lauda või sööd üksinda söögilaua taga? Värske uuring sedastab, et üksinda söömine suurendab kõrge vererõhu ja kolesterooli riski.

Daily Mail kirjutab, et teadlased võtsid luubi alla, kuidas üksindus mõjutab meeste ja naiste tervist. Leiti, et mehed on suuremas ohus. Üksinda einestavad mehed suurendasid rasvumisriski 45 protsendi võrra, samas kui naiste risk jäi suhteliselt samaks.

Uuringule andis tõuke levinud mudel tänapäevases ühiskonnas – palju üksikuid inimesi, kes tunnevad end õnnetu ja üksildasena ning võivad seetõttu teha rohkem ebatervislikke valikuid. Lõuna-Korea Dongguki ülikooli teadlased jälgisid 7725 täiskasvanud inimese harjumusi ning vaatlesid seda, kui tihti sõid nad üksinda ning kuidas see nende tervist mõjutas.

Uuring avaldati ajakirjas Obesity Research & Clinical Practice. Selgus, et üksi söövatel naistel on 29 protsenti suurem tõenäosus ainevahetussündroomi tekkeks, kui nad sõid üksinda kaks või rohkem korda päevas. Samas see protsent kadus, kui teadlased võtsid arvesse muid elustiilifaktoreid (alkohol, suitsetamine, tervisesport). Ainevahetussündroomi puhul on keha normaalne ainevahetus häiritud ja see võib kaasa tuua palju erinevaid tervisehäireid, näiteks kõrgema vererõhu, rasvumise ja kõrgenenud kolesteroolitaseme.

Eelnevad uuringud on näidanud, et üksildustunne suurendab tõenäosust, et inimene sööb rohkem ebatervislikumalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles