Kuus toitu, millest loobuda, kui oled vanem kui 40

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Korralik toitumine on vanemaks saades olulisem kui kunagi varem – sa pead sööma tervislikult, et võidelda haigustega, mis vanemaks saades sind kimbutama võivad asuda, nagu näiteks osteoporoos ja südamehaigused.

eHow annab nõu, millised on toidud, millest peaksid viiendasse elukümnendisse astudes loobuma.

Rafineeritud süsivesikud

Ütle head aega töödeldud süsivesikutele või vähemalt vähenda nende hulka oma menüüs märgatavalt. Rafineeritud süsivesikud imenduvad kiirelt, mis toob kaasa veresuhkrutaseme kõikumise – kõigepealt lendab see kõrgele ja sa tunned end justkui laksu all olevat, siis aga langeb suure hooga madalale ja sa oled väsinud ja näljane. Vali parem täisteratooted.

Rasvarikkad piimatooted

Piimatooted on vanemaks saades kasulikud – suurepärane kaltsiumi- ja valguallikas. Ohtlikuks saab siin aga rasvasisaldus – küllastatud rasvad tõstavad veres halva kolesterooli taset, mis omakorda aitab kaasa südamehaiguste tekkele. Lisaks sisaldavad näiteks jäätis ja maitsestatud jogurtid suhkrut, mis mõjub halvasti kehakaalule.

Dieetlimonaadid

Tõenäoliselt ei joo sa limonaadi samas koguses nagu teismelisena, aga ka need karastusjookide versioonid, mille purgile on kirjutatud «dieet», on väga happelised ja mõjuvad laastavalt hammastele. Joo parem vett!

Soolarikkad supid

Kui üldse midagi selles vanuses vältida, siis olgu selleks sool. Sool ajab paigast su organismi kaltsiumitasakaalu, viies luudest kaltsiumi välja ja tõstes osteoporoosi riski. Samuti tõstab sool vererõhku, aitab kaasa paistetusele ja dehüdratatsioonile. Soolarikaste valmissuppide asemel valmista kodus ise tervislikke roogasid!

Margariin

Margariin ei ole tervislikum alternatiiv võile. See on valmistatud hüdrogeenitud taimerasvadest, mis omakorda tähendab, et see sisaldab transrasvu. Asenda margariin pigem kookosrasvaga.

Töödeldud lihatooted

Kui sa ikka veel sööd vorste, peekonit ja pepperonit, on aeg neist vaikselt loobuma hakata. Neis mitte ainult pole laastavalt palju soola, vaid on ka täis artereid ummistavaid rasvu ja nitraate. Söö parem rohkem kana, tuunikala ja lõhet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles