Infektsioon akrüülküünte all võttis küüned ja eneseväärikuse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti naine Debbie Hodgetts jagab Facebookis õudusttekitavaid pilte ja hoitavat lugu oma küüntest, mis võivad olla kunstküünte pärast jäädavalt rikutud.

Debbie lasi omale ühes ilusalongis akrüülküüned panna ja esialgu oli kõik korras. Küüned olid peal 18 kuud. «Ma olin kuulnud lugusid sellest, kuidas kunstküüned võivad oma küüsi kahjustada, kuid olin ühes salongis regulaarne klient, usaldasin sealseid töötajaid ja eeldasin, et nad juhendavad mind ning ei pea kasumit minu tervisest tähtsamaks,» kirjutab ta.

Paar kuud tagasi läksid naise sõrmeotsad väga valusaks, hakkasid punetama, küünte alla tekkis põletik ja kunstküüned tulid küüneplaadist osaliselt lahti. Ta pöördus salongi, et nõu küsida. Küünetehnik võttis akrüülküüned maha ja nende alt tulid välja roheliseks tõmbunud küüned. Selle asemel, et klienti arsti juurde saata, ütles töötaja, et Debbiel on tundlikud küünenahad ja küüntele tuleb uued tipud panna. Lisaks müüdi talle E45-kreemi, mis pidi ennetama seda, et küüned uuesti lahti tuleks.

«Uskusin naiivselt, et probleemiks on kahjustatud akrüülküüned. Mõni päev hiljem tuli aga üks minu oma küüs täiesti ära. Sain aru, et midagi on väga valesti ja kogusin julgust, et mujale salongi minna. Jumal tänatud, et ma seda tegin,» meenutab naine kogetut õudusega.

Teises salongis võeti kunstküüned maha ja nende alt tulid välja infektsioonis sõrmeotsad. Põletik oli nii kaugele jõudnud, et kõik küüned olid rohelised ja pehmed nagu puder. Nende all oli mäda.

Kaheksa nädalat ja kaks antibiootikumide kuuri hiljem on Debbie küüned jätkuvalt väga koledad, aga põletik on taandunud. Ta pääses napilt sepsisest, on kaheksa nädalat pidevat valu kannatanud ja oma küüsi tal hetkel peaaegu polegi.

Salongi nime Debbie avalikustada ei saa, sest talle pakuti 500-naelast kompensatsiooni. Vastutust siiski ei võetud, kuigi lubati, et töötajatele tehakse koolitus, kus on teemaks tervise ja ohutuse reeglid, hügieen ja ettevalmistus, füsioloogia, küüntehaigused ja -häired. «Kas see tähendab, et neid asju varem ei õpetatagi?» on naine hämmingus. «Ma tean, et on väga palju häid küünetehnikuid ja õnneks olen endalegi ühe sellise leidnud. Kahjuks vedas eelmine mind alt. Tuleb välja, et akrüülküüntest tuleks aeg-ajalt puhata, kuid mulle sellest ei räägitud. Pealegi tuleb küüsi enne küünte paigaldamist desinfitseerida. Minul ei tehtud seda kordagi.»

Debbie ei saa siiani aru, kuidas tal kõik küüned infektsiooni said ja kuidas tema küünetehnik seda ei märganud, kui ta seal iga kolme nädala tagant hoolduses käis. Oma loo tõi ta avalikuks seepärast, et teisi hoiatada. «Valige salongi väga hoolikalt,» paneb ta naistele südamele. «Küsige, milline kvalifikatsioon sealsetel tehnikutel on. Vaadake, kas nad puhastavad enne kunstküünte paigaldamist klientide küüsi, kas nad pesevad oma käsi ja töövahendeid.»

Juhtunu on olnud naisele väga raske, isegi alandav. «Ma olen šokis, et see minuga juhtus,» kirjutab ta. «Nüüd läheb veel vähemalt kuus kuud enne, kui mu küüned jälle normaalsed välja näevad. Palun ärge laske endaga midagi sellist juhtuda. Kui tahate maniküüri, siis minge korralikku salongi, kus teile asju selgitatakse ja saate oma kogemust nautida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles