Analüüs: vaid kolm protsenti EMOsse pöördujatest on eluohtlikus seisundis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna Keskhaigla EMO.
Ida-Tallinna Keskhaigla EMO. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Värskest analüüsist selgub, et poole erakorralise meditsiini osakonda pöördujate seisund pole kriitiline, kuigi üsna palju neist tuuakse kohale kiirabiga, vahendab Med24.

2016. aasta haigekassa andmete põhjal käsitleti 56 protsenti EMO patsientidest rohelise või sinise, 37 protsenti kollase, viis protsenti oranži ja kolm punase triaažikategooria alusel, rääkis haigekassa eriarstiabi talituse juht Tiina Sats perearstide ning EMO arstide ühiskonverentsil.

Haigekassa tehtud EMOsse pöördumiste analüüsist selgus, et rohelise ja sinise kategooria alusel triažeeritud patsientidest 64,8 protsenti tuli EMOsse ise, 26,2 protsenti saabus kiirabiga, ülejäänud suunati mujalt (pere- või eriarst, teine haigla jne). Ilmnes ka, et EMOsse pöördujate arv ei sõltunud nädalapäevast.

Kategooriate tähendused:

  • Punane (I) triaažikategooria tähistab eluohtlikus seisundis patsiente, kes vajavad kohest arstipoolset käsitlemist.
  • Oranž (II) triaažikategooria tähistab erakorralisi patsiente, kelle seisund on potentsiaalselt eluohtlik. Aeg arstini kuni 15 minutit.
  • Kollane (III) triaažikategooria tähistab patsiente, kelle haigestumine/trauma on erakorraline ning vajab diagnostikat ja/või ravi, kuid kelle seisund on stabiilne ning võib meditsiiniabi oodata. Aeg arstini kuni 60 minutit.
  • Roheline (IV) triaažikategooria tähistab patsiente, kelle probleemid ei vaja kiiret sekkumist. Aeg arstini kuni 3 tundi.
  • Sinine (V) triaažikategooria tähistab patsiente, kes ei vaja erakorralist abi ja kelle seisund ei kvalifitseeru eelnevate kategooriate alla. Aeg arstini kuni 6 tundi.
  • IV ja V kategooriaga patsientide arstliku ülevaatuse alustamise aeg võib EMO ülekoormuse korral (suurõnnetuste, äärmuslike ilmastikuolude, riiklike pühade jms korral) pikeneda.

Allikas: PERH

Analüüs kajastab ka seoseid perearsti ja EMO külastuste vahel. Näiteks selgus, et seitse protsenti EMO külastanud rohelise ja sinise triaažikategooriaga patsientidest ei ole vähemalt kaks aastat oma perearsti külastanud. 14 protsendil EMO külastanud rohelise ja sinise triaažikategooriaga patsientidest ei olnud perearsti samas maakonnas.

 Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles