Stockholmi kirurg opereeris ekslikult patsiendi valet jalga (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labajala röntgenpilt. Pilt on illustreeriv.
Labajala röntgenpilt. Pilt on illustreeriv. Illustratsioon: Gualtiero Boffi / PantherMedia / Scanpix

Rootsi pealinna haiglas opereeris kirurg segaduse tõttu patsiendi valet jalga ning üritas seda hiljem toimikutes varjata. 

The Local vahendab Rootsi päevalehes Dagens Nyheter kirjeldatud juhtumit, kus Stockholmis opereeriti patsiendi tervet jalga arsti eksimuse tõttu.

Patsiendil oli vaja jalast eemaldada luutükk, kuid arstile öeldi ekslikult valesti, millist jalga opereerida tuli. Kui arst aru sai, et oli vea teinud, muudeti patsiendi toimikuid, et jätta mulje nagu kõik oleks plaanipäraselt läinud.

Juhtumi kinnimätsimine tuli aga välja ja Lex Maria raport ehk haigla enda raport järelvalveorganile esitati Rootsi tervise- ja sotsiaalhoolekande inspektsiooni.

Raporti järgi riskib vale operatsiooni saanud patsient tulevaste vigastuse ja valuga. Intsident ja arst on hetkel uurimise all.  

Sarnane juhtum leidis aset ka Uppsala ülikoolihaiglas. Kui 45-aastane naine ärkas juunis narkoosist, avastati, et kirurg oli opereerinud parema kusejuha asemel hoopis vasakut. Naisele tehti kohe teine operatsioon. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles