Igapäevased harjumused, mis päästavad peavaludest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib segada igapäevaelu.
Peavalu võib segada igapäevaelu. Foto: Panther Media/Scanpix

Tülikad peavalud segavad keskendumist ja normaalset eluviisi. Küll aga saab neid paljude tegevustega ennetada ning hea oleks ka leida peamine peavalusid tekitav põhjus.

Reader’s Digest teeb ülevaate, millised tegevused kipuvad peavalusid tekitama ning mida saaks inimene iga päev teha, et valusid ei tulekski.

Tarbi piisavalt vedelikke. Vedelikupuudus on üks levinumaid peavalutekitajaid. Kui tunned janu, on tegelikult liiga hilja ja kehas on juba vedelikuvaegus tekkinud. Tee kindlaks, et tarbiksid iga päev vähemalt liitri kuni kaks vett.

Söö regulaarselt. Kindlad toidukorrad aitavad samuti peavalu vältida, sest siis püsib veresuhkur regulaarsena ja energiat on piisavalt. Kiiremal päeval oleks hea, kui kaasas on vähemalt mingid vahepalad.

Valmistu reisideks ette. Paljudel kipub peavalu olema seotud reisiaegse kiirustamise, lendamise ja vähesema unega, aga samuti ebaregulaarse toitumisega. Kui tead juba ette, et need olukorrad käivitavad peavalu, valmista ennast selleks snäkkide, veepudeli ja kaelapadjaga ette.

Vali kergema lõhnaga pesuvahendid. Peavalu võivad tekitada ka intensiivsed lõhnad. Kui see on sul probleemiks, siis pigem väldi tugevalõhnalisi pesuvahendeid, putukamürke, värve jm.

Liiguta ennast. Füüsilisel aktiivsusel on tohutult häid toimeid tervisele. Ühtlasi teeb see enesetunde paremaks, leevendab stressi jm, mistõttu on see hea ka peavalude vältimiseks.

Räägi oma günekoloogiga. Sageli valutab naistel pea paralleelselt menstruatsiooniga. Kui peavalude põhjus võib olla selles, tuleks arstiga konsulteerida oma enesetunde, hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamise osas jm.

Väldi stressi. Stress teeb kõik olukorrad hullemaks, mistõttu on parem leida igapäevaselt aega oma mõtete rahustamiseks, meditatsiooniks, jalutamiseks jm.

Vaheta treeningut. Pole haruldane, et inimesele meeldib näiteks intensiivne HIIT-treening, kuid sealne pingutus vallandab peavalu ning paremini istub talle hoopis jõutreening. Ka treeningute puhul tuleks olla loominguline, proovida eri asju ja olla mitmekülgselt aktiivne.

Vähenda kohvitarbimist. Kui oled suur kohvisõber ning ärkad hommikul peavaluga, võib põhjus olla omapärastes võõrutusnähtudes. Selle ennetamiseks tuleb vältida õhtust kohvijoomist. Ka võib liigne kohvijoomine tekitada vedelikuvaeguse, mis omakorda põhjustab peavalusid.

Vähenda ekraanide taga veedetud aega. See ei kehti ainult lastele, vaid tõepoolest ka täiskasvanutele. Nende ninapidi arvutis veedetud tööpäev ja sage telefoni näppimine võivad viia samuti tõsiste tagajärgedeni.

Pea päevikut. Kui oled peavaludega sagedasti kimpus, ent põhjust ei tea, on kasulik märkida üles, mida tol päeval sõid, jõid ja üleüldse tegid. Hiljem võib sellest abi olla teatud mustrite väljaselgitamisel.

Pea ravimitega piiri. Igaks juhuks tasub ka üle kontrollida, kas tarbid vajalikke ravimeid ettenähtud koguses, mitte ei liialda nendega. Sageli on ka ravimite kõrvaltoimeks peavalu.

Ära liialda nätsu närimisega. Huvitaval kombel võib peavalu vallandada isegi väga sage nätsu närimine, sest see avaldab liigset survet lõualuudele.

Tarbi D-vitamini. Sel on ohtralt häid tervisemõjusid ning organismi toimimiseks on vitamiin lausa hädavajalik. Pole teada, kas see konkreetselt ennetab peavalusid, ent mööda külgi samuti see maha ei jookse.

Istu sirgelt. Kehv rüht ja viltune istumine viib pingeteni kaelas ja isegi lõuas. Sealt edasi pole palju vaja, et need pinged viiksid ka (pea)valudeni. Istuva töö puhul tasuks teha väikseid pause ning ennast sirutada.

Tarbi magneesiumi. Peavaludes ja migreenis võib süüdi olla ka madal magneesiumitase. Enne tarbima hakkamist oleks aga mõistlik lasta seda analüüsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles