Gripp on kohal: esimesed patsiendid on haiglasse sattunud

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp algab alati väga kõrge palavikuga.
Gripp algab alati väga kõrge palavikuga. Foto: Panther Media/Scanpix

Tallinnas kinnitati esimesed grippi haigestumised, haiglasse on seni sattunud gripiviiruse tõttu üks väikelaps ja üks eakas inimene.

Möödunud nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuse tõttuarstide poole 4015 inimest, neist 56 protsenti olid lapsed. Haigestumisi oli eelneva nädalaga võrreldes 27 protsenti rohkem, teatas terviseamet.

Ameti avalike suhete juht Iiris Saluri kinnitas, et Tallinnas leidsid laboratoorset kinnitust ka esimesed gripiviirused, millest üks oli A- ning teine B-gripiviirus. A-gripiviiruse täpsemal määratlemisel selgus, et tegemist oli viiruse alatüübiga A(H3).

Gripitaolisi haigestumisi registreeriti möödunud nädalal kokku 128 korral, haigestumiste arv kasvas poole võrra. Samas hindab terviseamet grippi ja gripilaadsetesse haigustesse nakatumise intensiivsust veel madalaks, ka ei täheldata veel gripiviiruse ägedat levikut, kuna registreeritud on vaid üksikud gripiviirusega seotud juhud.

Enim haigestusid lapsed vanuses 0–4 aastat, kuid oluliselt kasvas haigestumus 65+ vanusrühmas. Vanemaealiste haigestunute kolmekordne kasv viitab Saluri sõnul kaudselt gripiviiruse leviku algusele. Haiglate andmetel vajasid gripi tõttu hospitaliseerimist üks laps vanusgrupis (0–4) ja üks vanemaealine patsient.

68 protsenti kõikidest registreeritud hingamisteede haigustest olid viirusliku põhjusega, ülejäänute põhjustajaks olid mikroorganismid. Viirustest on enim ringluses hetkel paragripi- ja rinoviiruseid.

Grippi haigestumise intensiivsus ja levik oli madal ka teistes Euroopa riikides, selgus Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetest. See-eest üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeritakse terviseameti kinnitusel peaaegu kõikides ELi liikmesriikides.   

«ELis korraldab gripi seiret Euroopa Komisjoni Haiguste Tõrje- ja Ennetuskeskus (ECDC). Milline gripiviiruse tüvi sel hooajal domineerima hakkab, ei ole veel täpselt teada, kuid viirused, mis on siiani geneetilised määratletud ja mille kohta on informatsioon edastatud ECDC-le, vastavad selle hooaja vaktsiinis olevatele tüvedele,» lisas Saluri.

Pane tähele!

  • Gripp ohustab enim vanemaealisi patsiente (vanuses 65+) ning isikuid, kes põevad aneemiat, kroonilist kopsu-, südame-, neeru- või ainevahetuse süsteemi haigust (eeskätt diabeet).
  • Ka peavad end väga hoidma immuunpuudulikkusega ja HIV-positiivsed isikud ning rasedad naised.
  • Eakate haigestumine grippi on sageli seotud haigestunud lastelaste eest hoolitsemisega, kuigi eakad kuuluvad gripi riskirühma ja peaksid eriti vältima kokkupuudet haigega.

Loe rohkem: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles