Patsiendi surma põhjustanud medõde mõisteti kohtus süüdi (5)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige suurem huvi ameti vastu on Tallinna ja Tartu tervishoiukõrgkoolide õppurite seas.
Kõige suurem huvi ameti vastu on Tallinna ja Tartu tervishoiukõrgkoolide õppurite seas. Foto: SCANPIX

Harju Maakohus tunnistas tänase otsusega Nadežda Soosaare (56) süüdi surma põhjustamises ettevaatamatusest ja mõistis talle karistuseks poolteist aastat vangistust kolmeaastase katseajaga. Patsiendi lähedastele peavad medõde ja haigla maksma 11 000 eurot.

 Nadežda Soosaarele esitati süüdistus selles, et tema täites tööülesandeid meditsiiniõena Põhja-Eesti Regionaalhaigla plastikakirurgia ja põletusravi osakonna intensiivravipalatis tegi ekslikult vereülekande patsiendile, kes seda tegelikult ei vajanud, teatas Harju maakohus.

Patsient sai umbes 10 minuti jooksul temale sobimatu veregrupi verekomponente, mille tagajärjel tekkis tal õhupuudus, mistõttu Nadežda Soosaar katkestas verekomponentide ülekande. Ekslikult teostatud vereülekande saanud naisterahvas suri samal õhtul.

Oma hoolsusetu käitumisega ja nimelt sellega, et Nadežda Soosaar ei kontrollinud vereülekannet alustades ja seda teostades, et kannab verekomponente üle isikule, kellele arst ei olnud vereülekannet määranudki ja kandis üle teisele patsiendile tellitud ja näidustatud verekomponente, mis olid ka vastavalt markeeritud, põhjustas medõde ettevaatamatusest (hooletusest) kannatanu surma.

Mittevaraline kahju

Kohus leidis, et juhtumi puhul esinevad erandlikud asjaolud, mis tingivad ka mittevaralise kahju väljamõistmise. «Kui inimene viiakse haiglasse abi saama ent juhtub hoopis see, et ta seal sureb vale ravi tõttu, siis see ongi erandlik asjaolu,» selgitas kohus.

 Kohus mõistis Põhja-Eesti Regionaalhaiglalt ja Nadežda Soosaarelt solidaarselt kolme tsiviilhageja kasuks välja kokku 11 000 eurot.

Apellatsiooni esitamise soovist tuleb pooltel kohtule teatada seitsme päeva jooksul.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles