Kuidas ära tunda kofeiiniallergiat?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv on paljude inimeste lemmikjook.
Kohv on paljude inimeste lemmikjook. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kohv on paljude lemmikjook, kuid leidub ka selliseid inimesi, kellel kohv paneb kõhu valutama või ajab suu ja huuled paiste.

Kofeiini leidub kohviubades, teelehtedes ning valmistoodetest ka šokolaadis ja energiajoogis, kirjutab MedicalNewsDaily. Kui enamikule inimestest on see mõõdukas koguses ohutu, siis mõnele võib tekitada ka suisa allergiat. Eristada tuleb aga kofeiinitalumatust ja allergiat.

Need, kes on kofeiinile tundlikud, võivad seda juues tunda:

  • Südamepekslemist
  • Ärevust
  • Peavalu
  • Närvilisust
  • Raskusi magamajäämisel
  • Kõhuhädasid.

Sel puhul on tegemist ilmselt kofeiinitalumatusega ning parem oleks seda sisaldavaid toite ja jooke lihtsalt vältida. Allergia on aga tõsisem ja harvemini esinev haigus. Kofeiiniallergia sümptomid on:

  • Punane sügelev lööve
  • Ülespaistetanud suu ja huuled
  • Sügelevad suu, huuled ja keel.

Kui inimesel on kofeiiniallergia, ilmnevad sümptomid hiljemalt tunni jooksul alates kofeiini tarbimisest. Mõni allergik võib harva kogeda ka anafülaktilist šokki ehk väga tõsist allergilist reaktsiooni. See toob kaasa märksa kiiremini ilmneva ja ohtlikuma paistetuse, hingamisraskused, köhimise, vahel ka iivelduse ja oksendamise.

Kuidas talumatus ja allergia tekivad?

Kofeiiniallergiku organism kohtleb seda ainet nagu sissetungijat. Kui allergik kofeiini tarbib, hakkab keha tootma antikeha nimega immunoglobuliin E. See ergutab keharakke vabastama histamiini, et proovida kahjulikku ainet sisaldavaid molekule eemale tõrjuda. Neidsamu molekule nimetatakse allergeenideks ja kogu protsessi tulemuseks ongi põletik, lööve ja turse.

Pole teada, mis tekitab allergiat või talumatust kofeiini suhtes. Mõnes uuringus on oletatud, et see on seotud geneetikaga, osa aga arvab, et kohviubadel peitub mikroskoopilist tolmu või hallitust ja hoopiski see tekitab inimestel allergilise reaktsiooni.

Parim ravi kofeiinitalumatule on seda sisaldavate toodete vältimine. Allergik võib igaks juhuks vajada antihistamiine. Kui peaks juhtuma, et allergikul tekib anafülaktiline reaktsioon, tuleb koheselt kutsuda kiirabi.

Kui palju kofeiini on ohutu tarbida?

Kofeiini ohutuks päevaseks koguseks loetakse 400 milligrammi, mis leidub kahes-kolmes tassitäies kohvis. Kui inimene tarbib muud kofeiini sisaldavat toitu, tuleks pakendilt välja otsida kofeiinikogus.

Kui kofeiiniga on liiale mindud või üritad end sellest võõrutada, võib samamoodi esineda peavalu, ärritust ja kätevärinat. Kui need on harvaesinevad sümptomid, mida saab lihtsasti selgitada liigse kohvijoomisega, ei pea ilmselt muretsema. Sümptomite kordudes peaks aga tõsiselt luubi alla võtma oma kofeiinitarbimise ning kui kohv tekitab rohkem halbu kui häid sümptomeid, võib kahtlustada ka talumatust, 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles