Gripp on hakanud vaikselt kimbutama riskirühmasid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp mõjub eriti laastavalt eakatele.
Gripp mõjub eriti laastavalt eakatele. Foto: Andriy Popov / Panther Media / Scanpix

Gripi levik pole Eestis veel väga laialdane, kuid haigestumus aina kasvab väikelaste ja vanurite seas, kes kuuluvad haiguse riskirühma.

Möödunud nädalal pöördus arstide poole 3445 inimest, kes olid haigestunud ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse, patsientidest üle 54 protsendi olid lapsed, teatas terviseamet. Üldine haigestunute hulk vähenes eelneva nädalaga võrreldes 15 protsenti.

Haigestumus püsib ameti kinnitusel üsna madalal tasemel, kuid ringlusesse on püsivalt ilmunud gripiviirused. Eelmisel nädalal kinnitati laboratoorselt viis A-gripiviiruse ning kolm B-gripiviiruse juhtu. Viiest A-gripiviirusest neljal juhul oli tegemist ühe perekonna liikmetega, mida epidemioloogiliselt nimetatakse koduseks koldeks.  

Haiglaravi vajas gripi tõttu üks alla nelja-aastane laps. Intensiivravisse sattus 47-aastane mees, kellel kinnitati laboratoorselt A-gripiviirus. Patsient saabus välisriigist ja haigestus kaks päeva pärast naasmist, mis tähendab, et nakatumine toimus välismaal.

Viirusliku põhjusega haigestumiste arv kasvas 84 protsendini, ülejäänud juhtudel põhjustasid haigestumisi mikroorganismid. Viirustest enim on hetkel ringluses paragrippi (16 protsenti) ja rinoviiruseid (33 protsenti).

Suuri erinevusi haigestumuses maakondade lõikes ei ole. Kuigi suurema osa haigestunutest moodustavad lapsed vanuses 0–4 aastat, kasvab haigestumus 65+ vanusrühmas.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli grippi haigestumise intensiivsus madal kõigis Euroopa riikides. Püsivat gripiviiruse levikut veel kuskil ei täheldata, kuid üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeritakse peaaegu kõikides ELi riikides.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on hetkel ringluses olevatest viirustest B-gripiviiruste osakaal pisut kõrgem võrreldes A-tüvega. Tuvastatud A-gripiviiruste hulgas on kinnitatud peaaegu võrdselt A(H1N1)pdm09 ja A(H3N2) viiruseid. 

Terviseameti hinnangul on praegu veel vara öelda, milline viiruse alatüüp jääb domineerivaks, kuid need viirused, mis on siiani geneetiliselt määratud ja mille kohta on edastatud informatsioon WHO-le, vastavad selle aasta vaktsiini tüvedele.

Loe rohkem:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles