Ministeerium kummutab patsientide esindusühingu väited HPV vaktsiini ohtlikkusest (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV-vaktsiiniga hakatakse järgmisest aastast riiklikult vaktsineerima 12–14-aastaseid tüdrukuid.
HPV-vaktsiiniga hakatakse järgmisest aastast riiklikult vaktsineerima 12–14-aastaseid tüdrukuid. Illustratsioon: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Sotsiaalministeerium koostöös erialaseltside, tervise- ja ravimiametiga esitas vastuväited Eesti Patsientide Esindusühingu palvele eemaldada vaktsiin riiklikust immuniseerimiskavast. 

Sotsiaalministeerium ei nõustu MTÜ Eesti Patsientide Esindusühingu sooviga eemaldada HPV vastane vaktsiin riiklikust immuniseerimiskavast, sest see jätaks tuhanded noored naised ilma võimalusest kaitsta end emakakaelavähki tekitava HPV viiruse eest.

HPV nakkuse vastane vaktsineerimine lisati riiklikusse immuniseerimiskavasse lähtudes parimast maailmas olemasolevast teaduslikust tõendusest ja praktikast. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), Euroopa Ravimiamet (EMA) ja erinevad maailma teadlased on põhjalikult analüüsinud HPV vastaste vaktsiinide efektiivsust ja ohutust ning võimalikke kõrvaltoimeid monitooritakse pidevalt.

Ravimiamet kogub kõrvaltoimete teatiseid ning analüüsib nende põhjuslikku seost vaktsiiniga. WHO ja EMA on kinnitanud, et HPV nakkuse vastased vaktsiinid on efektiivsed ja ohutud. Kõik materjalid, uuringud ja nende tulemused on vastavate ametite kodulehtedel kõigile kättesaadavad (värskeim ohutushinnang WHO-lt).

Eesti Patsientide Esindusühing saatis detsembri alguses Sotsiaalministeeriumisse pöördumise, kus palus HPV vaktsiin riiklikust immuniseerimiskavast eemaldada. 

Ettepanek vaktsineerida tuli spetsialistidelt

Eesti riiklikku immuniseerimiskavasse HPV vastase vaktsineerimise lisamise ettepanek sündis arstide, ekspertide ja erialaseltside koostöös immunoprofülaktika ekspertkomisjonis ning sellele eelnes põhjalik kulutõhususe analüüs Tartu Ülikooli teadlastelt.

Eesti tervishoiusüsteem on üles ehitatud tõenduspõhisele meditsiinile ja teadusele. EPE pöördumisele lisatud viited olid erapoolikud, paljudel juhtudel oli tegu juhukirjelduste või mitte usaldusväärsete allikatega. Sotsiaalministeeriumi vastuskirja saab lugeda siit

Sotsiaalministeerium lisas kirjale terviseameti, ravimiameti, Eesti Naistearstide Seltsi ja Eesti Perearstide Seltsi tagasiside EPE kirjas esitatud küsimustele ja väidetele.

Terviseamet ja Eesti Naistearstide Selts kinnitab, et HPV on väga sage nakkus – antikehade olemasolu järgi arvatakse, et ligi 75 protsenti seksuaalselt aktiivsetest naistest ja meestest on mingil eluperioodil selle viirusega nakatunud. HPV tüübid jaotuvad suure ja väikse vähiriskiga tüüpideks. Erinevate uuringute põhjal on 85–100 protsenti emakakaelavähkidest, 80–90 protsenti anaalvähkidest, 29−74 protsenti tupe- ja häbemevähkidest (sh tupevähkidest rohkem kui häbemevähkidest), 35–40 protsenti suu- ja neeluvähkidest ning 40 protsenti peenisevähkidest seotud püsiva suure riskiga HPV nakkusega. 

Eestis on emakakaelavähki haigestumus kõrge

Kõige kõrgem on HPV nakkuse levimus Ida-Euroopas, kusjuures Eestis on teiste EL riikidega võrreldes üks suuremaid vähkitekitavate HPV tüüpide kandluseid. Samuti on suremus emakakaelavähki Eestis üks Euroopa suurimaid. Eesti andmete järgi haigestub meil igal aastal emakakaelavähki ligikaudu 170-180 ning haigusesse sureb umbes 70 naist.

Ravimiameti sõnul on HPV vaktsiini kliinilised uuringud ja praktilise kasutamise käigus tehtud teadusuuringud on kinnitanud, et HPV vaktsiin ennetab pea 100 protsendilise efektiivsusega HPV tüüpide 16, 18, 31, 33, 45, 52, and 58 põhjustatud vähkide ning vähieelsete seisundite väljakujunemist. Teadusuuringud näitavad, et HPV-vastane vaktsineerimine kutsub lisaks immuunvastusele esile ka tugeva immuunmälu, andes seega ka pikaajalise kaitseefekti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles