Loetelu: nende tervisehädadega enam ajateenistusest ei pääse (6)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Juss Saska / Postimees

Valitsuse heaks kiidetud määrusega muudetakse ajateenistusest kõrvalejäämine senisest keerulisemaks, sest kergemate terviseprobleemidega enam kohustusest ei pääse.

Varem on välja toodud, et tervisenõuete hulgast arvatakse välja laktoositalumatuse, migreeni ja õietolmuallergia diagnoos.

Lisaks eespool toodud näidetele ei pääse ajateenistusest ka:

  • rauavaegusaneemiaga;
  • unehäirete, v.a uneapnoega;
  • mitmete seedeelundkonna talitlushäirete, näiteks gastriidiga;
  • kerge treemori ehk lihasvärinaga;
  • kroonilise mandlipõletiku ja bronhiidiga.

«Ammendavat loetelu ei ole võimalik välja tuua, kuna paljudel juhtudel ei ole küll diagnoosi loetelust välja arvatud, kuid nõudeid on olulisel määral muudetud,» ütles kaitseministeeriumi strateegilise kommunikatsiooni osakonna juhataja asetäitja Andres Sang.

Ta lisas, et määrusest on välja võetud ka paljud lühiajaliste või kergekujuliste haigusseisundite diagnoosid, näiteks viirushaigused, mille alusel ei ole ka seni vabastust antud.

Sang ütles, et eelkõige puudutab piirangute lõdvendamine või äramuutmine kergemaid terviserikkeid. «Komisjon kaalub iga juhtumit eraldi ja otsus sõltub eeskätt sellest, millisel määral on häiritud inimese töövõime ning kui efektiivne on ravi,» lausus ta.

Määrusega saab tutvuda siit ning tervisenõudeid näeb siit.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles