Kas soomlaste paanikal on alust ja tänavune gripivaktsiin ei kaitsegi täielikult?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Pascal Pochard -Casabianca / AFP / Scanpix

Soome väljaandes Yle väidetakse, et tänavune gripivaktsiin ei kaitse täielikult gripi eest, kuna prognoositud B-gripiviiruse Victoria tüve asemel levib Yamagata tüvi. Eesti terviseameti sõnul kaitseb tänavu Eestisse toodud neljavalentne vaktsiin ka Yamagata tüve eest. 

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) püüab prognoosida, milline gripiviirus järgmisel hooajal peamiselt levib. Sel aastal aga prognoos paika ei pidanud, kuna WHO arvas, et enam hakkab levima B-gripiviiruse tüvi Victoria, kuid seda hakkas tegema hoopis B-gripiviiruse Yamagata tüvi.

Eestis vaktsineeriti inimesi gripi vastu nii kolme- kui ka neljavalentse vaktsiiniga. Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius on öelnud varasemalt Postimehele, et WHO hinnangul põhjustavad tuleval hooajal enim haigestumisi need kolm tüve, mis on kolmevalentses vaktsiinis, aga teatud hulga haigestumisi võib põhjustada ka n-ö neljas tüvi, mis leidub neljavalentses vaktsiinis. 

Laius rõhutas toona, et gripivaktsiin annab küll väga hea kaitse nende tüvede vastu, mis vaktsiini sees on, aga kunagi ei hoia see sajaprotsendiliselt ära haigestumisi, sest haiguse võib põhjustada mõni teine tüvi. «Sõltuvalt sellest, millised tüved sellel talvel reaalselt levima hakkavad, annab neljavalentne vaktsiin kolmevalentsega võrreldes teatava haigestumisvastase lisakaitse,» märkis ta.

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul annab Eestis kasutusel olnud vaktsiin VaxigripTetra kaitse ka B-gripiviiruse Yamagata tüve vastu. VaxigripTetra vaktsiin on inaktiveeritud ning sisaldab kolme tüve asemel nelja, lisandunud on veel üks B-gripiviiruse tüvi.

Vaktsiini koostis:

A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 - sarnane tüvi

A/Texas/50/2012 (H3N2) - sarnane tüvi

B/Massachusetts/2/2012 (Yamagata tüvi)

B/Brisbane/60/2008 (Victoria tüvi)

Pärast annustamist toodab immuunsüsteem (keha loomulik kaitsemehhanism) omaenda kaitsemehhanismi (antikehad) haiguse vastu. «Ükski vaktsiinis sisalduv aine ei saa põhjustada grippi,» ütles Saluri. Ta lisas, et immuunsus tekkib ligikaudu 2 nädala möödumisel pärast vaktsineerimist.

Eesti terviseameti sõnul on Soomes sel hooajal kasutusel nii neljavalentne kui ka kolmevalentne vaktsiin. «WHO prognoosi õnnestumise või ebaõnnestumise kohta meie hinnangul praegu veel midagi öelda ei saa,» ütles Saluri. 

Eestis laboratoorselt kinnitatud gripiviirused vastavad seni hästi vaktsiini koostises olevatele tüvedele. Hinnangu vaktsiini tabamuse kohta saab anda hooaja lõpus, lausus terviseameti avalike suhete juht.  

«Vaktsiinist on igal juhul kasu, sest lisaks kahele B-gripi tüvele annab vaktsiin kaitse ka kahe A-gripiviiruse tüve vastu,» tõdes Saluri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles