Uuel aastal uue hooga: kaheksa lihtsat viisi, kuidas tervislikumalt toituda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna on suurepärane viis, kuidas hommikusöögist valgud kätte saada.
Muna on suurepärane viis, kuidas hommikusöögist valgud kätte saada. Illustratsioon: Natalya Danko/Panthermedia

Uue aastaga käivad kaasas lõputud lubadused tervislikumalt elada, selleks et neist ka kinni pidada, on hea luua realistlikud eesmärgid, mille täitmine ei käi üle jõu. 

Proovi neid lihtsaid muudatusi igapäevaelus, mis aitavad tervisliku eluviisiga algust teha ja 2018. aastast saab su siiani tervislikem aasta, vahendab CBC News

Lisa hommikusööki valku

Uuringud on näidanud, et valgurikka hommikusöögi söömine aitab ülejäänud päeva jooksul vähem süüa. Söö Kreeka jogurtit või tee muffinipanniga ette maitsvaid omlette, mida on hea hiljem kaasa haarata. Hoia eemale süsivesikurikastest saiakestest, mis tekitavad täiskõhutunde väga lühikeseks ajaks.

Lõpeta mõttetu söömine

Söömiseks on vaja kindlat aega ja kohta. Vaadates head filmi või spordiülekannet, ei pruugi sa suhu pandud toitu hinnata. Tee endale reegel, et ei söö telerivaatamise ajal.

Käi poes nimekirjaga

Tervislike valikute tegemine algab toidupoest. Toidunimekirja tegemine tähendab juba varem vajaolevate asjade peale mõtlemist, mis aitab poes aega kokku hoida ning väldib emotsioonidest tingitud oste. Samuti ei tasu poodi minna tühja kõhuga.

Joo rohkem vett

Lisaks kehale vajaliku veetaseme hoidmisele võib veejoomine ka kaalu kontrolli all hoida. Enne sööki veejoomine aitab näitaks kergemini täiskõhutunnet tekitada.

Proovi uusi roogi

Maitse-eelistused võivad ajaga muutuda ning võime avastada toidu, mis meile kunagi ei maitsenud. Eriti kui oled avatud meelega ning valmis uusi vürtse ja tekstuure katsetama, on see hea võimalus igapäevaellu värvi tuua ning uusi ja tervislikke toiduvalikuid teha.  

Serveeri väiksematele taldrikutele

Uuringud näitavad, et inimesed söövad olenemata taldriku suurusest vähemalt 90 protsenti taldrikul olevast toidust. Psühholoogiliselt ei tunne inimene end näljasemana, kui vahetab taldriku väiksema vastu, sest saab endiselt kogu taldrikutäie toitu.

Söö suupisteid taldrikult

Suupistete söömine taldrikult aitab vältida arutut näksimist ja laseb nautida iga ampsu. Kokkuvõttes sööd vähem.

Lõpeta magustatud jookide joomine

Kuigi magustatud jooke seostatakse enim karastusjookidega, käivad sinna kategooriasse ka magustatud tee, kohv ja spordijoogid. Janukustutuseks on tervislik valik puuviljadega maitsestatud vesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles