Puust ja punaseks: mida tohib viia haiglas viibivale lähedasele, mida mitte?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglasse lähedasele külla minnes pigem ei tasu lilli viia.
Haiglasse lähedasele külla minnes pigem ei tasu lilli viia. Foto: panthermedia.net / Wavebreakmedia ltd

Viirushaiguste hooajal tuleb meeles pidada, et end tõbisena tundes ei maksa haiglasse lähedasele külla minna. Samuti tuleks koju jätta asjad, mille kaudu võib nakkus haigele edasi kanduda.

«Palume patsiente külastada vaid tervena ja viirushaiguste tunnuste korral sellest kindlasti loobuda. Haigena lähedasi külastades seate niigi nõrga immuunsüsteemiga patsientide tervise ohtu,» nentis Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse liige, ülemarst dr Andrus Remmelgas.

Ka soovitab ta lähedaste külastamisest loobuda, kui koduste seas on viirushaiguste sümptomitega inimesi. Haiglakülastuse võiksid tühistada ka inimesed, kel on viirushaiguste sümptomid, aga kes peaksid tulema plaanilisele eriarsti vastuvõtule, uuringutele jm. Võimalusel võiks oma haiglas viibiva lähedasega kokku leppida, kas ta üldse soovib külastamist nagu ka tavapäraselt enne küllaminekut tehakse, või on parem suhelda mõnel muul moel.

Dr Remmelgas rõhutab, et gripi ja teiste viirushaiguste ennetamisel on olulisel kohal kätehügieen. Seepärast on hea haiglasse või osakonda sisenemisel käsi antiseptikumiga desinfitseerida. Antiseptikumi dosaatorid on kasutamiseks olemas mitmetes haiglates, samuti saab kasutada ühekordseid kaitsemaske.

 «Kui rääkida sellest, mida patsiendile külla tulles kaasa võtta, peab silmas pidama, millise haigusega on tegemist, kas patsiendil oli hiljuti operatsioon vms. Toidu valik sõltub haigusest, aga toidukogused peavad olema väiksed. Kiiresti riknevaid toiduaineid tuleb hoida külmkapis,» selgitas Ida-Tallinna Keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna juhataja dr Aino Rõõm. Ka pole tema sõnul vajalik tuua haigele lisatekke-patju ning kindlasti mitte alkohoolseid jooke.

Tavapäraselt kehtestavad haiglad ajutise külastuskeelu ajaks, mil Eestis möllab hoogsamalt gripp – seda on oodata ilmselt jaanuari-veebruari jooksul. Külastuskeelu eesmärk on vähendada nii patsientide kui ka haiglapersonali nakatumisohtu grippi või teistesse viirushaigustesse. Üldjuhul annavad haiglad oma kodulehel külastuskeelu kehtestamisest teada ning enne külastust ei teeks paha seda infot kontrollida.

Patsiendi külastamise meelespea:

  • Intensiivravi osakonnas palutakse mitte rääkida mobiiltelefoniga, sest telefoniside võib häirida meditsiiniseadmete tööd.
  • Enne ja pärast haiglakülastust tuleks pesta käsi, et vältida nakkusohtu. Kasutada võib ka antiseptikumi. Eriti intensiivravi patsientidel on kõrgendatud risk nakkuse saamiseks. Seetõttu ei tohi külaline ka istuda patsiendi voodile ega katsuda kateetreid/dreene/sonde.
  • Kui külastaja on külmetanud või põeb mõnda viirushaigust, tuleb sellest teavitada õde, kes otsustab, kas külastaja kandma kaitsemaski või külastusest loobuma. Erijuhtudel võidakse paluda kanda külastuse ajal kaitseriietust, maski ja kilekindaid.
  • Haiglasse ei tasu tuua lilli, sest lillevesi kujutab ohtu ümbritsevatele elektrivõrgus olevatele aparaatidele. Lisaks võib nendega kaasneda oht erinevate nakkuste ülekandumiseks. Sarnane nakatamisoht kehtib ka pehmete mänguasjade, tekkide-patjade jm puhul, mida pole soovitatav lähedasele tuua.
  • Sööki ja jooki tuues tuleb konsulteerida valvearsti või -õega. Pigem ei tasu tuua sööke, millel on lühike säilivusaeg. Kokkuleppel personaliga võib tuua patsiendi isiklikke esemeid (pesemisvahendid, proteesid, kuuldeaparaat, prillid, fotod).
  • Intensiivravi osakonna külastusele ei soovitata kaasa võtta imikuid ega väikelapsi, sest see suurendab nakkusohtu ja võib olla hirmutav kogemus lapsele. Kui laps kaasa võtta, võiks sellest informeerida valvepersonali. Osakonnas peab vastutav täiskasvanu last pidevalt jälgima.
  • Haigla territooriumil ei tohi tarvitada alkoholi ega suitsetada.

Allikas: TÜ Kliinikum, Lääne-Tallinna Keskhaigla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles