Miks on oomega 3 rasvhapped olulised? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Möllers'

Värskelt jagatud uusaastalubadustest on kindlasti populaarsemaid just kaalulangetuse ja tervisega seotud lubadused. Tihtilugu omal käel tervislikumalt toituma hakates või kaalu langetades süüakse liiga ühekülgselt ja vales vahekorras eluks vajalikke asendamatuid rasvhappeid. Meie organismile on märgilise tähendusega oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped, mida peame saama just toidust, sest keha ise neid ei tooda. Sellest tuleneb ka oomega rasvhapete nimetus “asendamatud rasvhapped“.

Miks on oomega 3 rasvhapped olulised?

Oomega-3 rasvhapetel, eelkõige EPA-l (eikosapentaeenhappel) ja DHA-l dokosaheksaeenhappel), on uuringutega tõestatud positiivne toime nii laste kui täiskasvanute südamele, ajule ja mälule, nägemisele ning kogu organismi arengule ja immuunsusele. Oomega-3 rasvhapped on vajalikud nägemise normaalseks arenguks ja nägemisteravuse säilitamiseks. Lisaks aitavad need langetada vererõhku ja normaliseerida kolesterooli taset veres, parandavad vere hüübivust ja muudavad veresoonte seinad elastseks.

Terviseorganisatsioonid soovitavad alustada lapsele kalamaksaõlis sisalduva D-vitamiini andmisega juba alates neljandast elunädalast. Samuti on oluline oomega-3 rasvhapete tarvitamine raseduse viimasel trimestril ja imetamise ajal, kuna need soodustavad lapse aju ja silmade arengut, ema paremat rasedusaegset tervist ja vähendavad enneaegse sünnituse riski. Norra lastearst Hellandi uuring kinnitas, et oomega-3 rasvhapete lisamine naise toidule raseduse ja imetamise ajal annab positiivse efekti lapse hilisemale vaimsele arengule – õppimis- ja keskendumisvõimele. Kalamaksaõli kasutanud emade lastel oli 4% kõrgem IQ tase, võrreldes taimeõli kasutanud emade lastega.

Foto: Möller's

Vastavalt Eesti Toitumis-ja liikumissoovitustele on oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete omavaheline suhe  2:1, kuid meie tarbitavas toidus on see suhe umbes 20:1. Oomega-6-rasvhapete rohkus toidus viitab mitmete haiguste riski kasvule, näiteks aterosklerootilisele südamehaigusele, osteoporoosile, astmale, äkksurmale, ekseemidele. Seetõttu on oluline suurendada just oomega-3 rasvhapete tarbimist. (www.toitumine.ee; www.terviseinfo.ee)

Tihtilugu me ei seosta paljude sümptomite ilmnemist oomega- 3 puudulikkusega ja seda just seetõttu, et need sümptomid on omased ka mõnele teisele haigusele. Esimesed märgid, mis viitavad rasvhapete puudulikkusele on kuiv nahk ja juuksed, rabedad ja kergesti murduvad küüned, väikesed karedad laigud nahal, kõõm, kesine mälu ja keskendumisvõime, silmade kuivus ja sügelus, meeleolukõikumised, halvenenud unekvaliteet, liigesevalu. (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19190401; www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18060675; www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15204032)

Oomega-3 allikad

Parimaks oomega-3 allikaks on rasvased kalad nagu makrell, sardiin, lõhe, heeringas, tuunikala.  Kuna meie toidulauale ei satu kala piisavalt tihti, et kätte saada vajalik kogus kasulikke rasvhappeid, on väga heaks alternatiiviks  kalamaksaõli toidulisandid. Kalamaksaõli sisaldab lisaks oomega-3 rasvhapetele ka rasvlahustuvaid A ja D3 vitamiine, millest viimase puudus on hiljutiste uuringute kohaselt väga suurel hulgal eestlastel.

Apteegist oomega-3 toidulisandi valimisel peaks pöörama tähelepanu oomega-3 rasvhapete (EPA ja DHA) ja kalaõli sisaldusele, sest oomega-3 kogus ei ole samaväärne pakendil mainitud kalaõli kogusega.

Parima kvaliteediga Möller’s kalaõli ja kalamaksaõli tooted sisaldavad optimaalses koguses oomega-3 rasvhappeid. Möllerśi tootevalik on väga suur, kalamaksaõli on saadaval nii vedelal kujul kui ka kapslite näol. Eraldi on mõeldud ka lastele, kelle jaoks on loodud Möllerś Junior puuvilja ja tsitrusemaitselised geelist kalakesed, et tarbimine oleks mängulisem ja maitsvam.

Möllerś - Tervele kehale, terveks eluks!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles