Seitse tegevust, mis hoiavad immuunsüsteemi supervormis

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm ja kuum dušš vaheldumisi ergutab vereringet.
Külm ja kuum dušš vaheldumisi ergutab vereringet. Illustratsioon: Rupert Trischberger/Panthermedia/Scanpix

Meie immuunsussüsteem on efektiivne mehhanism, mis kaitseb meid igapäevaselt miljonite pisikute eest. Viirused tabavad meid aga siis, kui keha kaitsevõime on langenud. 

Portaal DW pakub välja mõne lihtsa nipi, mille jälgimine hoiab keha kaitsevõime heas vormis ja viirustel ei ole võimaluski.

Värviline toit

Imuunsüsteem vajab eri tüüpi kütust. Puuviljad ja köögiviljad on selleks suurepärane allikas. Toidulaud peaks olema tervislik ja värviline: apelsinid, paprika, rohelised köögiviljad, punane kapsas on mõnus kokteil vitamiinidest.

Kuum ja külm dušš

Vaheldumisi kuuma ja külma vee all olemine aitab kehasoojust ja vereringet reguleerida. Kosutav massaaž käsna või harjaga stimuleerib immuunsüsteemi veelgi.

Pea suhkruga piiri

Uuringud on näidanud, et lühikese ahelaga suhrute nagu fruktoosi ja glükoosi põletamine energiaks kulutab kehas palju vitamiine, mida keha enam kasutada ei saa.

Tee jalutuskäik

Värskes õhus jalutamine pakub nii füüsilist koormust kui ka temperatuuri vaheldumist – mõlemad stimuleerivad keha kaitsemehhanisme.

Väldi stressi

Negatiivne stress vabastab adrenaliini ja kortisooli. Need hormoonid võivad immuunsüsteemi halvata. Mõistlikus koguses stressi ja korralik ajaplaneerimine annab kehale võimaluse puhata ja energiavarusid täiendada. Lõõgastavad harjutused nagu mediteerimine või jooga elavdavad immuunsüsteemi märgatavalt.

Naudi elu

Uuringud näitavad, et elurõõm tugevdab immuunsüsteemi. Naer ja mängulisus ei suurenda ainult elukvaliteeti, vaid ergutavad otseselt ka keha kaitsemehhanisme.

Maga hästi

Piisav uni ei ole ainult keha taastamiseks. Sügava une faasis vabastatakse neurotransmitterid, mis panevad immuunsüsteemi tegutsema.

Tee trenni

Teaduslikud uuringud näitavad, et regulaarne lihastreening: 20 minutit jooksmist, kepikõndi või sörki kolm korda nädalas tugevdab keha kaitsevõimet. Kuid ole ettevaatlik, ületreenimine võib immuunsust hoopis kurnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles