Mida teha, kui ei saa öösel magada?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Une väärtust mõistavad kõige paremini need, kes mingil põhjusel õhtuti uinuda ei suuda. Olgu siis tegemist väikelaste vanemate, töögraafikust tingitud probleemiga, mõne unehäire või kroonilise unetuse all kannatajatega.

Üha enam on ka neid, kes ärevuse tõttu uinuda ei suuda ning öö jooksul üles ärkavad. Unetus ja ebakvaliteetne uni avaldavad mõju inimese elule tervikuna: need avalduvad päevases väsimuses ja unisuses, mälu ja keskendumisvõime halvenemises, töö- ja õppimisvõime langemises, tähelepanu vähenemises ja meeleolumuutuses, vastuvõtlikkuses ärevusele ja depressioonile, samuti vaimsete ja kehaliste tervisehäirete tekkes.

Üldiselt inimene väsimuse vastu ei saa, nii et varem või hiljem üritab keha ja vaim kaotatud une tagasi magada. Kõige levinumaks unehäireks on unetus ehk insomnia, mis väljendub eelkõige kaebuses, et uni ei ole rahuldav. Insomnia all kannatavad inimesed ei suuda õhtuti uinuda, ärkavad öö jooksul mitu korda või hommikuti liiga vara.

Kindel rütm

 “Kui inimesel ei tule 20 minuti jooksul und, võiks voodist korraks üles tõusta ja lugeda näiteks raamatut, kuulata rahulikku muusikat või tegeleda koduste toimingutega. Kindlasti ei tohi enne uinumist ega unetuse käes vaeveldes haarata nutitelefoni või arvuti järele kuna neist tulenev valgus annab ajule signaali, et uinumiseks pole õige aeg. Kui on tunda, et uni hakkab tagasi tulema, võiks minna voodisse ja proovida uuesti uinuda,” soovitas Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum.

Uneprotsesse mõjutavadki tänapäeval kõige enam nutitelefonid, arvutiekraanid, televiisorid jm tehnoloogilised sinist valgust kiirgavad vidinad. See valgus on inimaju jaoks päeva ja erksuse valgus, mis peletab une, põhjustab meie igapäevast und mõjutava hormooni melatoniini tootmise vähenemist ja soodustab seega uneprobleemide teket.

On kindlaks tehtud, et kui inimesed kasutavad õhtul pärast üheksat töötegemiseks telefoni, on nad järgmisel hommikul rohkem väsinud. “Hea oleks luua kindel magamamineku ja ärkamise rütm. Ka nädalavahetuseti võiks proovida töönädala plaanist kinni pidada ja mitte üle üheksa tunni magada. Vastasel juhul ei pruugi järgmisel ööl uni nii hästi tulla,” avaldas Rogenbaum.

Und soodustab kerge valgurikas toit, puuviljad (eriti kirsid, banaanid) ja süsivesikurikas toit (sai, leib). Hästi mõjuvad ka piimatoidud, täistera- ja kaerahelbed. “Liialdada ei tasu liha, šokolaadi ja juustuga, kindlasti tuleb piirata kohvi ja alkoholi joomist ning suitsetamist,” lisas apteeker.

Une soodustajad

Kui eelnevalt loetletud abinõud ei aita, võib uneprobleemide korral abi saada ka apteegist, kus on saadaval erinevaid und soodustavaid taimseid rahusteid ja toidulisandeid. Näiteks on mineraalainetest und soodustav toime magneesiumil, mis aitab vähendada lihaspingeid ja mõjub ka närvisüsteemile rahustavalt.

Apteegist leiab ka melatoniini sisaldavaid preparaate, mida võetakse õhtuti ligikaudu 30 minutit enne soovitud uinumise aega. Need sobivad suurepäraselt ka eakatele, aga ka näiteks öistes vahetustes töötajatele, kelle ööpäevane biorütm on seetõttu häiritud, samuti ajavahest tingitud unetuse leevendamiseks. Melatoniinipreparaate on nii tilkade, kapslite, spreide, keele alla pandavate tablettide kui ka lehekestena.

Samuti leiab apteegist ka preparaate, mis sisaldavad nii melatoniini, magneesiumit kui ka mitmeid taimseid rahusteid. Proovida tasub näiteks Eesti apteekrite välja töötatud sarja Rõõm Rahuliku une tablette.

Häiritud biorütmi taastamiseks soovitatakse ka kronobioloogia alusel loodud tooteid. BioChronoss on kronobioloogia teaduse põhjal loodud toidulisandite seeria, mis aitab parandada und, organismil puhata ja säilitada terve päeva kestvat tööindu ning parandada vaimset võimekust.

BioChronoss neuroOFFICE toidulisandit kasutatakse hommikul 7.–12. tunnil, et aidata organismil säilitada päevaseks ajaks normaalne serotoniini ja kortisooli tase. Selle tulemusena on inimene töövõimelisem, suudab paremini keskenduda, teda valdavad positiivsed emotsioonid ja hea tuju. BioChronoss neuroREST on toode, mida kasutatakse õhtul 20.–24. tunnil, see vähendab väsimust ja soodustab melatoniini vabanemist, kiirendab uinumist ja parandab une kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles