Lihtsad reeglid, mille abil ennetada viirushaigustesse haigestumist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirus levib tihti just mustade käte vahendusel.
Viirus levib tihti just mustade käte vahendusel. Foto: MARIANA BAZO/REUTERS

Tartu Ülikooli kliinikum paneb südamele, et haiglasse lähedast külastama tulles peab ise terve olema.

Ülemiste hingamisteede viirusnakkused on piisk- ja kontaktnakkused. Viirus levib tavaliselt aevastamisel või köhimisel vabanevate piiskade abil, kuid vähemalt sama oluline on levik mustade käte vahendusel, kirjutab kliinikum sotsiaalmeedia kontol. 

Köhimisel, aevastamisel ja nuuskamisel saastuvad käed eluvõimelise viirusega. Kui käsi ei pesta, saastuvad viirusega kõik kontaktpinnad, mida kätega puudutatakse: ukselingid, telefonid, arvutiklaviatuurid jt. Seega on eriti oluline pöörata tähelepanu käte puhtusele. 

Kuidas viirusnakkusi ennetada?

  • Vältige lähedast kontakti haigega. Kui olete ise haige, siis hoidke teiste inimestega distantsi, et ka nemad ei haigestuks.
  • Juba haigestunud inimesed peaksid jääma koju. Haige inimene on nakkusohtlik päev enne ja viis kuni kümme päeva pärast sümptomite teket. Väikelapsed ja immuunpuudulikkusega isikud võivad eritada viirust kauemgi (mitu nädalat).
  • Nakkuse leviku tõkestamiseks tuleb aevastades ja köhides katta suu pabertaskurätikuga ja see kohe pärast kasutamist prügikasti visata. Pabertaskurätiku puudumisel sobib suu ja nina katmiseks ka varrukas.
  • Ärge unustage, et käsi tuleb pesta sageli.
  • Vältige silmade, nina ja suu puudutamist. Viirused levivad sageli siis, kui puudutatakse pisikutega kaetud esemeid ning seejärel puudutatakse oma silmi, nina või suud.
  • Magage piisavalt, olge füüsiliselt aktiivne, jooge piisavalt vedelikku ja sööge täisväärtuslikku toitu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles