Värske uuring: D-vitamiin mõjub kasulikult ka haigele südamele

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini saadakse päikeselt ja toidust, aga pimedamal ajal soovitatakse seda toidulisandina juurde võtta.
D-vitamiini saadakse päikeselt ja toidust, aga pimedamal ajal soovitatakse seda toidulisandina juurde võtta. Foto: Panther Media / Scanpix / Bozena Fulawka

Päikesevitamiin D võib aidata võidelda südame-veresoonkonna haigustega ja isegi parandada varasemalt haiguste tõttu tekkinud kahjustusi, selgus Ohio ülikooli värskest uuringust. 

Südame-veresoonkonda kahjustanud haigused võivad olla näiteks kõrge vererõhk, diabeet ja ateroskleroos ehk arterite lubjastumine, kirjutab newsmax.com

«Üldiselt seostatakse D-vitamiini luudega,» rääkis dr Tadeusz Malinski. Ta lisas, et viimastel aastatel on näha, kuidas paljudel südamerabanduse saanud patsientidest on D-vitamiini defitsiit. 

Dr Malinski sõnul ei tähenda see seda, et defitsiit põhjustas südamerabanduse, kuid see tõstis südamerabanduse riski. 

Uurijad kasutasid imepisikesi nanosensoreid, et jälgida, kuidas D-vitamiin mõjutab üksikuid endoteeli rakke, mis on südame-veresoonkonna oluline regulatoorne komponent.

Nad leidsid, et D-vitamiin stimuleeris lämmastikmonooksiidi, mis on üks peamisi komponente, mis reguleerib verevoolu ja hoiab ära vereklombid. Samuti said nad teada, et D-vitamiin vähendas oluliselt oksüdatiivse stressi taset südame-veresoonkonnas.

Kõige olulisem järeldus, mille Malinski meeskond tegi, puudutas aga siiski D-vitamiini võimet parandada oluliselt südame-veresoonkonna kahjustusi. 

Pole just palju, kui on üldse, võimalusi taastada kahjustunud südame-veresoonkonna endoteeli rakke, kuid D3 suudab seda teha, rääkis Malinski. Tema hinnangul on see väga odav võimalus südame-veresoonkonna tööd parandada. «Selleks pole vaja ravimit, sest meil juba on see olemas,» lausus ta. 

Uuring avaldati ajakirjas The International Journal of Nanomedicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles