Kui inimene hakkab muutma oma toidusedelit tervislikumaks, ei jää ta nii kergesti külmetushaigustesse, kuna keha saab piisavalt vajalikke toitaineid. Seega on immuunsüsteem tugevam ja haigused ei hakka nii lihtsalt külge.
Mis muutub, kui inimene hakkab tervislikumalt toituma?
«Hea toit parandab ka une kvaliteeti. Kui külmetushaigusi on vähem, paranevad töötulemused,» rääkis toitumisnõustaja, Tervise Arengu Instituudi toitumise infosüsteemi NutriData projektijuht Kristin Salupuu intervjuus terviseinfo.ee-le.
Oma elustiili tervislikumaks muutmisele tuleb tema sõnul läheneda kompleksselt. Lisaks toitumisele tuleb vaadata liikumist, und ja tingimusi, kus töötad. «Näiteks võib paljude inimeste jaoks tunduda pikk uneaeg lihtsalt ajaraiskamisena. Tegelikult une arvelt töö tegemisega üldjuhul häid tulemusi ei saavutata, kui üldse, siis lühiajaliselt,» selgitas ta. Väljapuhanud töötaja on tegelikult palju efektiivsem.
Ka tööandjad saavad töötajate tervislikumalt toitumist soodustada. «Loomulikult ei lähe tööandja piiluma kellegi sahtlisse, mida töötaja kaasa võttis, aga kindlasti mõjuvad inimestele tervislikku toitumist tutvustavad üritused,» rääkis Salupuu. Ka soovitab ta pakkuda koosolekutel kommide-küpsiste asemel värskeid puu- ja köögivilju. Nende ettevalmistamine küll nõuab teatavat pingutust, aga sageli paisutatakse siin probleemi üle, et oi, nüüd tuleb lõikama ja koorima hakata. Tegelikult ei ole see nii suur töö, kuid tasub ennast ära.
Tööandja määrata on kindlasti ka organisatsiooni ühisürituste, näiteks suvepäevade toiduvalik. Võib teha ühiskokkamisi, et näidata midagi uut ja põnevat. «Sageli toitutakse ühekülgselt, sest puuduvad ideed ja mõtted, mida uut teha. Poest üritatakse võimalikult kiiresti läbi joosta ja toidukorvi valitakse see, millega on juba harjutud,» ütles toitumisnõustaja ja lisas, et uued ideed aitavad.
Loe pikemalt terviseinfo.ee-st.