Murelik Soome isa: miks ei tehta vaktsiine kohustuslikuks? (3)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Soomes ei ole kohustuslik lapsi vaktsineerida ning kui vanemad ei taha, siis nende lastele vaktsiine ei süstita. Noor isa Paul on aga mures – ta sooviks oma last vaktsineerida, kuid ema arvab teisiti.

Yle kirjutab, et siin peitubki dilemma: kuna Soomes pole vaktsineerimine kohustuslik, ei saa võimud sundida vanemaid lapsi süstima. Ja kui on tegemist olukorraga, millest on leidnud end Paul – lapse vanemad elavad eraldi – pole lihtsat lahendust, kui vanemad ei suuda vaktsiinide osas üksmeelele jõuda.

«Ma olen pettunud ja frustreeritud,» ütleb Paul. «Ma usun, et inimesed lihtsalt ei saa asjast aru. Nad ütlevad, et vaktsiinid on ohtlikud, põhjustavad autismi ja haigusi, aga reaalsus on ju ristivastupidine!»

Kuigi Soomes pole vaktsineerimine kohustuslik, on ametnike hinnangul siiski Soome lapsed üldiselt hästi kaitstud – immuniseerimise protsent on 95 juures. Kuid just sellised juhtumid nagu Pauli oma tekitavad ka ametkondades muret, kuna mõnes riigi osas on langenud protsent 70 lähedale ja see on juba ohtlik.

Ka teistes Euroopa riikides on märgatud murettekitavat trendi, et vanemad hoiduvad kaitsepookimistest. Nii näiteks on Prantsusmaal jõustunud uus seadus, millega tehakse vanematele vaktsineerimine kohustuslikuks. Seadus võeti vastu pärast seda, kui mitu inimest Euroopas leetritesse suri. Itaalias peab lastel olema ette näidata 12 kaitsesüsti, kui nad tahavad kooli minna, Saksamaal aga peavad vanemad valmis olema maksma 2500eurost trahvi, kui nad ei lase oma lapsi vaktsineerida.

Eestis on vaktsineerimine vabatahtlik, kuid ka meie ametnikud on märganud murettekitavat trendi, et vaktsineerimisega hõlmatus on languses – viimasel kahel aastal alla 95 protsendi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles