Uuring: virtuaalreaalsus aitab psühhoosiga toime tulla

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virtuaalreaalsuse kasutusvõimalused laienevad. Pilt on illustratiivne
Virtuaalreaalsuse kasutusvõimalused laienevad. Pilt on illustratiivne Foto: Liu Xu/imago/Xinhua/Scanpix

Virtuaalreaalsuses toimunud teraapiasessioonid aitasid paranoiliste mõttemustritega psühhootiliste vaimsete häirete all kannatavaid patsiente.

Uuring viidi läbi Hollandi vaimse tervise keskustes. Uuritavale grupile pakuti kuuteteist virtuaalreaalsussessiooni lisaks tavapärasele psühhoteraapiale. Virtuaalreaalsuses pidid patsiendid rinda pistma argipäevaste sotsiaalsete situatsioonidega, mis kipuvad paljudes psühhooside all kannatavates inimestes paranoiat esile kutsuma.

Kuna ligi 90 protsendil kõigist psühhooside all kannatavatest inimestest esineb mingil määral paranoilist mõtlemist ja käitumist on patsientide vaimse tervise huvides selliste mõttemustrite tõhus haldamine. Virtuaalreaalsussessioonidel seati patsiendid erinevatesse sotsiaalsetesse olukordadesse mis võivad paranoiat esile kutsuda. Psühhootiliste häirete all kannatajad said turvalises keskkonnas mängida läbi erinevaid võimalikke olukordi ning nendega aja jooksul harjuda. Sessioonid jagunesid kahe-kolme kuu peale.

Nii kontrollgrupil kui ka virtuaalteraapiat saanud inimestel jäi sotsiaalsete olukordade tihedus samale oodatule tasandile. Kuid virtuaalteraapias osalenute enda meelest olid nende igapäevased sotsiaalsed olukorrad neile kergemad ning paranoilisi mõttemustreid ning perspektiivitut ohutuskäitumist esines palju vähem. Ohutuskäitumine on ebatervislik ning tihti teadvustamata käitumismuster, mida mitmed vaimse tervise probleemidega inimesed rakendavad negatiivsete emotsioonide või mõtete vältimiseks.

Uuring ilmus ajakirjas The Lancet Psychiatry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles