5 nõuannet, kuidas juba varakult ennetada luuhõrenemist

PM Tervis
Copy
Riskigruppi kuuludes tasub osteoporoosikabinetis mõõta luutihedust.
Riskigruppi kuuludes tasub osteoporoosikabinetis mõõta luutihedust. Foto: Shutterstock

Luuhõrenemise ehk osteoporoosi ennetamine võiks alata juba noores eas, sest nii selle kui ka paljude teiste haiguste vältimiseks on oluline olla aktiivne ning hoida kehakaal kontrolli all.

Luude tugevust ja massi saab enim mõjutada kasvueas valdavalt esimese kahekümne eluaasta jooksul, vahendab Harvardi Ülikooli terviseblogi. Nii luude kui ka üldise tervise heaks on oluline, et inimene saaks toidust vajalikul hulgal vitamiine ja mineraalaineid.

Luid ja lihaseid saab terve ja tugevana hoida aktiivse elustiiliga. Kummagi harjumuse säilitamine terve elu jooksul on tähtis, et hoida üldist tervist, ent rohkem võiks sellele tähelepanu hakata pöörama vanemana, mil osteoporoosi risk märgatavalt tõuseb.

Jälgi oma toitumist. Luude heaks on tähtis saada toidust kaltsiumi ja D-vitamiini, mille sisalduse poolest on rikkalikud piimatooted, kala, pähklid-seemned, maitseürdid jm. Samas ei saa siinkohal unustada, et olulised on ka teised vitamiinid ehk menüü olgu tasakaalustatud.

Säilita tervislik kehakaal. Osteoporoos kipub ohustama sagedamini neid, kes on hapra kehaehitusega ja alakaalulised. Kehakaalu normi piires hoidmine on oluline eelkõige naiste jaoks, sest kehva toitumise, pideva stressi või liigse treeningu tõttu võib alakaalulisel naisel ära jääda menstruatsioon. See tähendab seda, et östrogeeni tase on langenud liiga madalale ning see omakorda mõjutab ka luude tugevust.

Ära suitseta ning piira alkoholitarvitamist. Mõlemad tegevused võivad luid nõrgestada või nende massi vähendada.

Harrasta treeningut, mis hoiab lihased töös. Olgu selleks jooksmine, kepikõnd või aeroobika, enese regulaarne liigutamine on ühtmoodi hea. Ideaalne oleks, kui saad iganädalasesse treeningusse kaasata ka lihastreeningu ehk harjutused hantlite, kangi ja muude raskustega.

Ole teadlik oma riskifaktoritest. Luuhõrenemist on seostatud nii pärilikkuse kui ka mõne haigusega (tsöliaakia, diabeet jm). Et luuhõrenemist efektiivselt ennetada, ole end puudutavatest riskidest teadlik ning konsulteeri arstiga, kuidas oleks võimalik oma tervist maksimaalselt hoida.

Mis on osteoporoosi tekke riskifaktorid?

  • Östrogeenide defitsiit 
  • Vähene füüsiline koormus 
  • Vähene kaltsiumi sisaldus toidus
  • Suitsetamine - alandab östrogeenide taset
  • Alkohol - rohke alkoholi tarvitamine alandab luukude uuendavate rakkude teket
  • Ravimid - teatud ravimite pikaaegne tarvitamine viib osteoporoosi tekkeni 
  • Pärilikkus - osteoporoos on sageli perekondlik 
  • Varasem luumurd
  • Kroonilised põletikulised reumaatilised haigused

Allikas: haiglate liit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles