Teismelisi masendavate vinnide vastu võib olla lõpuks ometi leitud ravi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raske akne vorm.
Raske akne vorm. Foto: Mercury Press and Media Ltd/Caters News Agency

Eriliste molekulide vistrikku viimine ning seejärel selle valgustamine punase valgusega kõrvetab punni välja.

Aknet põhjustab bakter Propionibacterium acnes, mis põhjustab vistrikke ehk aknet. Siiani on püütud seda ravida kreemide ja antibiootikumidega, kuid bakterid on muutunud resistentseks, vahendab Imeline Teadus. 

See on maailma tavalisimate haiguste nimekirjas kaheksandal kohal ja üle kogu planeedi kannatab selle all sadu miljoneid inimesi. Tegu ei ole tervisele ohtliku haigusega, kuid põletikuline nahk halvendab elukvaliteeti ja võib viia ärevuse või depressiooni tekkeni. Arstid on aastaid proovinud eriti raskesti haigeid aidata igasuguste kreemide ja tablettidega, mis peaksid pidurdama vistrike arengut. Kahjuks on üle 60 protsendi bakteritest olemasolevate antibiootikumide suhtes resistentseks muutunud.

Nüüd aga on rühm Ameerika Ühendriikide arste leidnud valguse ja valgustundlike molekulide abiga tee bakterite sisemusse. Sel moel kõrvetavad nad kurikaela ära ja juurivad soovimatud külalised välja.

Teadlased proovivad kogu aeg leida uusi meetodeid kõige raskemat aknevormi põdevate patsientide aitamiseks. Ühe enim lubava katse tulemused avaldati 2017. aastal ning selles katsetati infrapunase laser­valguse, kreemi ja punase LED-valguse kombinatsiooni.

Aknet põhjustav bakter Propionibacterium acnes on loomulik osa kõigi täiskasvanute näo bakterifloorast. Ta elab sügaval poorides ja karvanääpsudes, toitudes karvanääpsude rasunäärmete toodetavast rasust. Tavaliselt kasvab ta aeglaselt ilma mingit kahju tekitamata.

Teismelised on aga tulvil hormoone. Need stimuleerivad rasunäärmeid valmistama bakterile rohkem toitu. Samal ajal panevad hormoonid naharakud kiiresti jagunema. Suur hulk surnud naharakke blokeerivad karvanääpsu nahapinnale avaneva avause ja jätavad seega suure isuga bakterid luku taha. 

Üks haige kümnest põeb akne eriti rasket vormi, mille puhul vistrikud levivad üle kogu keha, on suured, põletikulised ja tungivad sügavale naha alumisse kihti. Enamikul avaldub siiski akne leebe vorm, mil vaevused piirduvad komedoonidega, mis on vistrikest tunduvalt vähem põletikulised blokeeritud rasu kogumikud. Komedoonid esinevad kas väikeste valgete või mustade kühmukestena nahal. Viimaste puhul ei ole surnud naharakkude kiht karvanääpsu avauses täiesti tihe ja laseb õhku sisse. Õhk oksüdeerib rasva, nii et see muutub mustaks.

Loe rohkem veebruarikuu Imelisest Teadusest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles