Lastefondi eelmine aasta: peaaegu 800 000 euroga sai abi üle 400 lapse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutus Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab raskelt haigeid lapsi.
Sihtasutus Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab raskelt haigeid lapsi. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Mullu kogus lastefond heade annetajate abiga üle 780 000 euro ning toetas rohkem kui 400 last.

2017. aasta jooksul annetasid heasüdamlikud inimesed ja kollektiivid SA TÜ Kliinikumi Lastefondile rohkem kui 780 000 eurot, mille toel said abi 391 last. Lisaks said SA TÜ Kliinikumi lastekliinikule ja lasteosakondadele soetatud aparatuurist ja ajakirja Puutepunktid ilmumisest kaudselt abi veel sajad lapsed.

Eraisiku taotluste põhjal aitas lastefond annetajate toel lapsi, kes vajasid näiteks abi arendavate teraapiate, meditsiiniliste abivahendite, ravimite või spetsiaalsete ravitoidusegude eest tasumisel. Pered said fondist abi ka ravireiside ja transpordikulude katmisel nii Eesti-siseselt kui ka välismaal.

Peale selle toetas lastefond organisatsioone ja asenduskodusid, et võimaldada lastele terapeutilist tuge, psühholoogi teenust, lisatreeninguid ülekaalulistele puuetega lastele ning laagrite või kokkusaamiste korraldamist erivajadustega laste peredele. Lastefondi toel aidati soetada vähekindlustatud peredest pärit lastele raviprille, diabeedihaigeid lapsi, aidates tasuda kõige uuema insuliinipumba maksumust, kuulmispuudega lapsi, aidates peredel tasuda kuulmisimplantaadi kõneprotsessori maksumuse omaosalust, ning liigesepõletikuga lapsi ja noori, kes vajavad ravivesivõimlemise treeninguid.

Lastefondist said abi sajad lapsed

Kõige rohkem toetusi maksis fond välja: 

  • ravitoidusegude soetamiseks (ligi 56 000 eurot);
  • arendavate teraapiate võimaldamiseks (ligi 30 000 eurot);
  • asenduskodude ja varjupaikade lastele psühholoogilise nõustamise võimaldamiseks (üle 25 000 euro);
  • kõige uuema versiooni insuliinipumba ja transmitterite soetamiseks lastele, kes vajavad seda erakorralise tingimuse puhul raviarsti soovitusel (ligi 25 000 eurot).
  • Lisaks aitas lastefond kaasa sadade laste ravile, toetades enam kui 70 000 euroga SA TÜ Kliinikumi lastekliinikule ja lasteosakondadele muretseda seadmeid ja töövahendeid, milleks kliinikumi eelarves vahendeid ei jagunud.

Fond toetas möödunud aastal lapsi peaaegu igast Eesti maakonnast, abisaajaid ei leidunud vaid Lääne- ja Hiiumaal.

Lastefond algatas 2017. aastal kampaania spetsiaalsete ravitoidusegude kompenseerimise teemal, mis ei ole veel riiklikku lahendust leidnud. «Jätkame ravitoidusegude kompenseerimist ja ootame jätkuvalt meie poole pöörduma peresid, kus on lapsed, kes seda vajaksid, kuid kes on pidanud majanduslikel põhjustel sellest loobuma,» rääkis lastefondi nõukogu esimees Küllike Saar.

Saar tõi välja, et jaanuaris tuli lastefond välja järjekordse lahendamist vajava teemaga, milleks on arendavate teraapiate rahastamise probleem. «Arendavaid teraapiaid vajavaid lapsi hakkas meieni jõudma järjest enam ning arstidelt ja terapeutidelt saadud infole tuginedes on abivajajaid märkimisväärselt rohkem, kui me praegu toetame.»

Lastefond kutsub raskelt haige lapsega peresid pöörduma julgelt nende poole abi saamiseks, et parandada lapse ravitingimusi, kui riiklikud vahendid on ammendunud või puuduvad üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles