Arst meeste rinnalõikustest: need on uskumatult populaarsed

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Peter Jobst

Meeste suurenenud rindade kohta visatakse küll nalja, ent siiski on tegu piinliku murega, mis julguse nulli viib. Seepärast koguvad jätkuvat populaarsust meeste rindade vähendamise operatsioonid.

Olukorda, mil mehe rinnanäärmed on suurenenud, nimetatakse günekomastiaks. Meestearst dr Margus Punab kirjutab Kliinik.ee portaalis, et selle põhjuseks on enamasti mees- ja naissuguhormoonide tasakaalu häire organismis, mis võib tekkida mehe igal eluetapil, sagedamini puberteedieas.

Samas võib see olla ka raske üldhaiguse (nt munandikasvaja) esmane tunnus, mistõttu vajavad kõik pärast puberteediiga esinevad günekomastiajuhud igakülgset arstlikku uurimist. Loe günekomastia põhjustest rohkem siit.

Kui günekomastia ravi põhineb sageli hormonaalse tasakaalu taastamisel või elustiili muutmisel (ülekaalulisuse puhul), siis tegelikult taandab selle ka kirurgiline lõikus, mida võib sisuliselt võrrelda rasvaimuga. Näiteks Melbourne’i Malverni kliiniku dermatoloog dr Daniel Lanzer teostab sellist protseduuri kuni viis korda päevas. Mullu tegi ta ligi 700 sellist rinnanäärmelõikust.

«Inimesed ei suuda uskuda, kui sage see on. Teostan üsna paljusid protseduure ning meeste rinnalõikus on kujunenud üheks populaarsemaks, millega inimesed minu poole pöörduvad,» rääkis ta news.com.au portaalile. Arsti vastuvõtule tuleb igas vanuses mehi, kes võivad olla juba aastaid madala enesehinnangu käes kannatanud. Dermatoloogi sõnul narritakse neid isegi sõprade poolt ning neil on häbi teiste ees särki seljast võtta.

«Minu patsientide hulgas on olnud inimesi, kes pole 35 aastat teiste ees särki seljast võtnud või neid, kes pole juba aastaid rannas käinud. Nad on tavalised tööinimesed – politseinikud, õpetajad, pangatöötajad, müügimehed,» loetles dr Lanzer.

Arsti hinnangul kasvab patsientide enesekindlus pärast operatsiooni lausa märkimisväärselt. «Nad imestavad, miks on seni nii kaua oodanud, sest nende elukvaliteet paraneb märgatavalt,» lisas ta. Samas paneb ta südamele, et nii nagu igal meditsiinilisel protseduuril, on sellelgi oma riskid, mistõttu tuleb pöörduda kogenud spetsialisti poole ning vajadusel küsida ka teise spetsialisti arvamust.  

Mõni patsient vajab dr Lanzeri sõnul vaid rasvaimu, teisel on vaja eemaldada mõned näärmekoed. Lõikusest taastumine võtab aega umbes kaks päeva ning kahe nädala vältel on suur kehaline aktiivsus vastunäidustatud. Austraalia kohta pole täpset statistikat, ent 2016. aastal käis samal lõikusel üle 27 000 ameeriklase, see arv on alates 2000. aastast 36 protsenti tõusnud.

Austraalias jääb protseduuri hind 3600 euro kanti, osad patsiendid saavad haigekassalt kuni 400 euro ulatuses hüvitist. Eesti ilukliinikute kodulehtedelt ilmneb, et selle hinnad algavad 1400 eurost ning ulatuvad 3000 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles