Innovatsioon toidulisandite maailmas – vitamiinid, mis ei olegi tabletid või kapslid?

Merle Niglas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Kas teadsid, et enam ei ole vaja näiteks vitamiini kapsli või tableti kujul võtta, vaid seda võib ka tarbida plaastri abil või panna lehekesena keele alla? Millised on uued innovaatilised suunad apteegimaailmas, räägib Apotheka apteeker Merle Niglas.

Toidulisandite tootjad otsivad uusi võimalusi, kuidas vitamiin või mineraal paremini imenduks või kuidas saaks toidulisandeid tarbida inimene, kel on neelamisraskus või kes lihtsalt ei saa suuri tablette või kapsleid neelata. Tänu uutele lahendustele on kapslite ja tablettide neelamisele tekkinud meeldivaid ja põnevaid alternatiive.

Spreivitamiinid

Suhu pihustatavaid spreisid on kerge kasutada ning seetõttu sobivad need väga hästi ka lastele vitamiinide ja mineraalainete manustamiseks. Pihustatavate vitamiinide suurim eelis tavapäraste tablettide ja kapslitega võrreldes on hea imendumisvõime. Kui muidu peavad alla neelatud tabletid ja kapslid liikuma seedetrakti ja toimeained imenduvad alles läbi maksa verre, siis spreide puhul imenduvad mineraalid suus olevate väikeste veresoonte abil kiiresti ja otse verre.

Spreide puhul on annuste doseerimine väga lihtne. Samamoodi nagu võetakse näiteks üks või kaks tabletti, tuleb spreid suhu pihustada vastavalt üks või kaks korda. Kindlasti tuleb iga toote puhul eraldi üle vaadata, kui palju on päevane soovitav kogus. Spreid tuleb pihustada keele alla või põse sisekülgedele. Tähtis on jälgida, et pihustatakse erinevate kohtade peale, siis on tagatud maksimaalne imendumine ja toime. Pihustatavaid vitamiine on erinevaid, näiteks on saadaval nii erineva kangusega D-vitamiine kui ka tsinki ja B-vitamiini. D-vitamiini suukaudne sprei on sobilik taimetoitlastele ja ei sisalda toiduvärve ega lõhna- ja maitseaineid. B-vitamiini sprei sisaldab lisaks ka kroomi ja rohelise tee ekstrakti ning on aprikoosimaitseline.

Uudse lahendusena on apteegiriiulitele sprei kujul jõudnud ka kehakaalu kontrollimiseks mõeldud taimseid ekstrakte ja L-karnitiini sisaldav Easyslim toidulisand, mis aitab vähendada näljatunnet, toetab ainevahetust ja aitab vähendada rasvade kuhjumist kehast.

Transdermaalsed plaastrid

Küllap on paljud kuulnud suitsetamise tungi leevendavatest plaastritest või rasestumisvastastest plaastritest. Nüüd on sarnaselt toimivaid plaastreid aga teisigi. Uudse lahendusena on apteegis saadaval näiteks Eestis välja töötatud Blue Morning transdermaalsed pohmelliplaastrid, mis sisaldavad erinevaid A, B, C ja D vitamiine. Plaaster tuleb nahale paigaldada soovitatavalt enne alkoholi tarbimise alustamist ning toimeained hakkavad imenduma alles 30 minuti möödudes alates plaastri paigaldamisest. Plaaster asetatakse kuivale ja puhtale õlavarrele maksimaalselt 24 tunniks, kuid mitte vähem kui 12 tunniks.

Transdermaalsete plaastrite hulgast leiab ka energiat andvad plaastrid, B-kompleksvitamiinide plaastrid, B12-vitamiini plaastrid ja multivitamiini plaastrid. Need plaastrid eraldavad vitamiine järk-järgult 12–24 tunni jooksul, mistõttu on nende toime ka äärmiselt tõhus.

Liposoomsed vitamiinid

Üks uudsemaid tehnoloogilisi saavutusi on ka Eestis välja töötatud liposoomsed vitamiinid, millel on mõnel juhul isegi mitmekümneid kordi parem imendumisvõime kui traditsioonilistel kapseldatud või tableti kujul olevatel vitamiinidel. Vitamiinimolekulid on kapseldatud nanosuurustesse vitamiini kaitsvatesse liposoomidesse, mis aitavad vitamiinil minna mööda seedetrakti ja kaitsevad vitamiini hävimise eest. Saadaval on nii C- kui ka B12-vitamiini. Vitamiinipakikese sisu tuleb pigistada otse suhu või soovi korral manusta vee või mahlaga. Sellist liposoomset vitamiini tuleb manustada tühja kõhuga, vähemalt 15 minutit enne söögikorda ja soovituslikult üks pakk üks kord päevas.

Keele alla käivad lehekesed

Melatoniin aitab lühendada uinumiseks kuluvat aega ning kergendada ajavööndivahetuse väsimusega seotud kaebusi. Melatoniini leiab apteegist nüüd ka põnevate Melatonin Fast lehekestena, mis tuleb pool tundi enne uinumist keele alla panna. Leheke sulab täielikult. Siingi on eeliseks kiirem imendumine ning toime algus.

Magneesiumihelbed ja spreid

Magneesiumi üheks tähtsaimaks funktsiooniks meie kehas on lihaste lõdvestumisprotsesside reguleerimine. Magneesium on vajalik ka mistahes südameprobleemiga inimesele, sest see mineraal lõdvestab ka veresoonte- ja südame lihasrakke, soodustades arteriaalse vererõhu ja pulsisageduse langust. Üks efektiivsemaid viise magneesiumipuudust vähendada on omastada seda naha kaudu. Sellisel juhul jõuab magneesium kohe rakkudeni ning seedetrakt jääb puutumata. Nii ei teki ka magneesiumipreparaatide sagedast kõrvaltoimet – kõhulahtisust. Magneesiumi naha kaudu omastamiseks sobivad jalavanni või suurema magneesiumipuuduse korral kehavanni puistatavad magneesiumihelbed, aga ka nahale pihustatavad erinevaid õlispreid, mis soodustavad und, aitavad sportimisest taastuda või mõjuvad hästi valulikele, jäikadele liigestele ja lihastele.

Copy
Tagasi üles