Uuring: toitumise ja depressiooni vahel leiti seos (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sad older man in hooded jacket
Sad older man in hooded jacket Foto: Alice Day/PantherMedia / Alice Day

Puuviljade, köögiviljade ja täisteratoodete söömine vähendab depressiooniriski vähemalt 10 protsenti.

Eakad inimesed, kes sõid madala rasvasisaldusega toitu ja rohkesti köögivilju, vähendasid sellega depressiooniriski 11 protsendi võrra, vahendab Telegraph

USA uurijad jälgisid peaaegu tuhande inimese tuju ja toitumist. Osalejate keskmine vanus oli 81 eluaastat ning neid vaadeldi kuue aasta jooksul. Uurijad leidsid, et need, kes vältisid punast liha, küllastunud rasvu ja suhkrut, sõid palju puu- ja juurvilja, kannatasid uuringu lõpuks 11 protsenti väiksema tõenäosusega depressiooni all.

Depressioon on eakate puhul levinud ning kimbutab sagedamini mäluprobleemidega inimesi, kõrge vererõhu või kolesterooliga patsiente või neid, kes on läbi elanud insuldi. Elustiilimuutus nagu toidulaua mitmekesistamine on inimestele vastuvõetavam kui ravimid, mistõttu võiks see depressiooniriski vähendajana toimida.

Umbes üks viiest britist kannatab depressiooni käes ja antidepressantidele kirjutatakse üha rohkem ravimiretsepte. Uuringu ajal vaadeldi patsientidel esinevaid depressioonimärke, nagu tüdinemus asjadest, mis neid tavaliselt ei mõjutanud ning tuleviku suhtes lootusetu olek.

Samuti vastasid nad toitumise kohta käivatele küsimustikele, kus uuriti, kui tihti nad erinevaid toite söövad. Uurijad vaatasid, kas osalejate toitumine sarnanes pigem kõrge vererõhu puhul soovitatud toitumiskavale, kus on väherasvased toidud või jälgiti pigem läänelikku toidulauda, kus domineerivad rasvad ja suhkur.

Need, kes sõid pigem väherasvast toitu, haigestusid harvemini depressiooni, kui need, kes eelistasid küllastunud rasvu ja sõid vähe puu- ja juurvilju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles