Uuring: aborti ei saa depressiooniga seostada

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Thomas Lammeyer/PantherMedia / Thomas Lammeyer

Üks abortide kohta ringlevatest uskumustest on see, et raseduse katkestamise läbi teinud naised satuvad sagedamini depressiooni. Värske uuring aga lükkab selle müüdi ümber.

Ajakirjas Psychological Medicine avaldatud uurimus sedastab, et vaimsed häired ei ole otseselt abordiga seotud. Tegemist oli longituuduuringuga, mis tähendab, et seda korraldati mitme lainena aastatel 1994-2007, kokku osales 7870 naist.

Selgus, et naised, kes varases nooruses tegid abordi, ei kogenud pärast seda depressiivseid sümptomeid. Ainsad naised, kes kogesid depressiooni, olid need, kes olid samade muredega juba enne uuringut hädas olnud.

Berkeley ülikooli teadur A. M. Gomez, kes uuringut juhtis, tõdes, et nooruspõlves kogetud traumal on otsene mõju meie vaimsele tervisele. «Aga meie analüüs näitab, et abordi ja hilisema vaimse tervise seisukorra vahel puudub seos.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles