Armastus käib kõhu kaudu ehk meeste ülekaalust ja viljatusest

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli Kliinikumi androloogiakeskuse arst, arstiteaduskonna esimese aasta doktorant Kristel Ehala Aleksejev, kirjutab teadusportaalis Novaator, et meeste kaaluprobleemid ja suur vööümbermõõt on tihedalt seotud viljatusega, mis annab uue tähenduse vanasõnale «armastus käib kõhu kaudu».

Üle 10 aasta on Tartu Ülikooli Kliinikumi androloogiakeskus olnud seotud mitmete mehe tervist, sealhulgas viljakust puudutavate teadustöödega. Tänaseks on uuritavasse probleemideringi lisandunud meeste ülekaalu temaatika.

Kui suured on meie mehed?

2010. aasta Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu andmetel on meie elanikkonnast ülekaalulisi ja rasvunuid kokku 48,6 protsenti. Võttes arvesse kõiki vanusegruppe, avaldub ülekaalulisus varem ning on arvuliselt suurem meeste hulgas, kellest kaaluprobleeme on 53,6 protsendil.

Võrreldes 1300 androloogiakeskusesse viljakusuuringutele pöördunut samaealistega ehk siis kolmekümnendate alguses olevate meestega üldpopulatsioonist on esimeste hulgas ülekaalulisi ja rasvunuid pea kümme protsenti enam. Vastavalt 59,3 protsenti.

Kui palju on palju?

Liigsest kehakaalust on saanud kaasaegse meditsiini keskne teema, kuigi alles üsna hiljuti räägiti rasvkoest vaid kui organismi soojapolstrist ja energiasalvestist. Tänaseks on aga teada, et rasvkude toodab kümneid ja kümneid erinevaid bioaktiivseid aineid (hormoone, ensüüme, põletikumediaatoreid...), mis ühel või teisel moel mõjutavad keha toimimist ja seeläbi meie tervist.

Rasvkude on meile oluline, kuid kindlates piirides. Normkaalus terve mehe puhul peaks rasvamassi hulk langema vahemikku 9-18 protsenti. Vanuse kasvades lubatud piirväärtused suurenevad.

Erinevate inimeste rasvaladestumise tüüp on erinev. Kellel enam puusadele, kellel reitele, kellel kõhupiirkonda. Rääkides tervisest peavad tähelepanelikumad olema just viimati nimetatud.

Vööpiirkonda, eriti kõhusiseselt kuhjuvad liigsed kilod löövad organismi toimimise tasakaalu paigast ning kui mõõdulindi näit tõuseb meestel üle 102 sentimeetri, võib suure tõenäosusega ennustada lähenevaid terviseprobleeme, kui neid juba pole.

Viljakusuuringus osalejate grupis ilmnesid rasvumisega seostuvad mehe tervise seisukohast olulised muutused juba sageli ka alla meetriste vööümbermõõtude korral.

Juhtub sedagi, et vöökoht räägib selgest rasvumisest, aga kaalunumbrid püsivad veel normilähedastena, mistõttu tuleb organismi hetkeseisundi hindamiseks kasutada kaalust lähtuva kehamassi indeksi kõrval paralleelselt vööümbermõõtu.

Kaalutõus ei muuda pelgalt kehavorme, vaid mõjutab otseselt meie elukvaliteeti ja tervist. Rasvumise üheks sagedasemaks kaashaiguseks on insuliiniresistentsuse ja insuliini sekretsiooni häire tõttu tekkiv teist tüüpi diabeet, mis väljendub vähenenud ja defektse insuliini tootmises koos püsivate kõrgete veresuhkruväärtustega.

Samuti on teadlased näidanud, et kõhusisese rasvamassi tõus ühe kilo võrra suurendab vererõhuväärtusi 10mm/Hg ning viib paigast kolesterooli ja triglütseriidide näidud, tõstes seeläbi oluliselt südameveresoonkonna haigestumise riski.

Oleme harjunud pidama loetletud muutusi omaseks vanemaealistele, kuid viljakusuuringutele tulnud ülekaaluliste patsientide analüüs kinnitab, et mainitud terviseprobleemid võivad olla olemas juba vägagi noores eas, jäädes aga tagasihoidlike kaebuste tõttu diagnoosimata, sest noored mehed arstile ei pöördu, mistõttu haigusnähud süvenevad.

Ülekaal ja viljatus

Erinevate kirjandusallikate põhjal on teada, et mehepoolne faktor võib viljatuse korral esineda kuni pooltel paaridest. Organismi normaalseks funktsioneerimiseks vajavad mehed meeshormoonide, androgeenide (eelkõige testosterooni) kõrval ka naishormoone, östrogeene.

Rasvumine viib hormonaaltasakaalu aga sageli paigast. Langenud testosterooni- ja tõusnud östrogeenide tase mõjutab negatiivselt mitte ainult viljakusparameetreid, vaid on seotud ka eespool toodud terviseprobleemide süvenemisega.

Normist väiksemad testosterooniväärtused võivad aga kaalutõusu kiirendada, mistõttu tekib justkui suletud ring. Kaal tõuseb, organismi üldseisund halveneb, testosteroonitase langeb, kaal tõuseb…

Tulles tagasi androloogiakeskuse viljakusuuringu juurde tuleb märkida, et testosteroonitaseme langus hakkas ilmnema vööümbermõõdu väärtustel 94 cm, süvenedes oluliselt, kui mõõdulindi näit tõusis üle meetri.

Olgu vanasõnaga kuidas on, aga meeste armastus käib kõhu kaudu.

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator avaldab parimaid kirjutisi Tartu Ülikooli korraldatud doktorantide populaarteaduslike artiklite konkursilt. Haridus- ja Teadusministeerium aitas konkurssi rahastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles