Treening võib 80-aastasele anda noore inimese immuunsuse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
105-aastane Prantsuse rattur Robert Marchand.
105-aastane Prantsuse rattur Robert Marchand. Foto: THIBAULT CAMUS/AP

Ratturitega tehtud uuringus nägid Birminghami teadlased, et kõrges eas sportlaste immuunsüsteem oli võrdne 20-aastastega. 

Tugev treening ka eakana ennetab immuunsüsteemi nõrgenemist ja kaitseb infektsioonide ja haiguste eest, vahendab BBC. Seda tõestasid uuringus osalenud pikamaaratturid. 

Uurijad jälgisid 125 pikamaa jalgratturit, kellest mõned on nüüdseks 80-aastased ning leidsid, et nende immuunsüsteem on võrdne 20-aastaste omaga.

82-aastane Londoni ülikooli professor Norman Lazarus, keda samuti uuriti, ütles, et kui treeningu mõjusid saaks anda tabletiga, võtaksid seda kõik. Füüsilisel aktiivsusel on kaugeleulatuvad mõjud kehale, mõistusele, lihastele ja immuunsüsteemile.

Birminghami ülikooli põletikku ja vananemist uuriva instituudi juhataja Janet Lord rääkis, et immuunsüsteem taandareneb 2-3 protsenti alates 20. eluaastast. Seetõttu on vanad inimesed vastuvõtlikud põletikele, artriidile ja potentsiaalselt ka vähile.

Uurijad otsisid katseisikute verest T-rakke, mis aitavad immunsüsteemil uutele põletikele reageerida. Neid toodetakse tüümuses, rinnus asuvas näärmes, mis täiskasvanueas kahaneb. Uurijad leidsid, et vastupidavussõidu jalgratturid tootsid samal tasemel T-rakke nagu 20. eluaastates täiskasvanud. Samal ajal tootsid väheaktiivsed eakad rakke väga vähe.

Teadlased arvavad, et füüsiline aktiivsus aitab eakatel paremini reageerida vaktsiinidele ning seetõttu saavad nad ka suurema kaitse infektsioonide, näiteks gripi, eest.

Teine uuring leidis, et ratturid ei kaotanud lihasmassi ega neil ei suurenenud keharasv, mis seostuvad mõlemad tavaliselt vananemisega. Uuritud ratturid on pikamaasõitjad, kelle distantsid varieeruvad 100 ja 300 kilomeetri vahel. Sportlaste endi sõnul pakub sõit neile heaolu tunnet, meelerahu kaunist ümbrusest ja head tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles