Haigekassa hakkab hüvitama kolme olulist diabeediravimit

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Pilt on illustratiivne.
Ravimid. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Aprillis lisandub haigekassa soodusravimite loetellu kaks uut diabeediravimit, mis aitavad patsiente, kel teised ravimid pole tulemusi andnud või on põhjustanud talumatuid kõrvaltoimeid. Samuti lisandub soodsam alternatiiv sama toimeainega diabeediravimile.

Aprillis paranevad ravivõimalused nii I kui II tüüpi diabeediga patsientidele, teatas haigekassa. Tänu soodusravimite loetellu lisanduvale uuele ravimile (glargiin-insuliin+liksisenatiid) saab diabeedihaige teha kahe süsti asemel ühe, mis on talle mugavam. Ravimi saab määrata juhul, kui suukaudsed ravimid ei ole head tulemust andnud või on põhjustanud talumatuid kõrvaltoimeid. Arst saab ravimi määrata 50- või 75-protsendilise soodustusega sõltuvalt patsiendi haiguse raskusest ja eelnevalt proovitud ravimitest.

Teise uue toimeainega ravimi (degludek-insuliin) vajadus on kõige suurem I tüüpi diabeediga patsientidel, sealhulgas lastel ja noorukitel, kellel esineb insuliini annuseid tõstes sagedase kõrvaltoimena järsk öine veresuhkru langus. Uuel ravimil esineb sellist kõrvaltoimet vähem. Ravimi kulu sõltub kasutajate arvust, kuid hinnanguliselt tasub haigekassa selle eest kokku ligi 110 000 eurot aastas rohkem võrreldes seniste insuliinidega.

Samuti lisab haigekassa juba olemasolevale vildagliptiin-toimeainet sisaldavale originaalravimile täiendavalt loetellu sama toimeainega koopiaravimid, mis teeb selle toimeainega ravimid patsientide jaoks soodsamaks.

Haigekassa soodusravimite loetelu uuendatakse neli korda aastas. Uus loetelu jõustub iga kvartali 1. kuupäevast. Loetelu uuendamisest saab pikemalt lugeda haigekassa kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles